O VERI I BRATSTVU: U Ruskom domu izložba posvećena dekoraciji Hrama Svetog Save

A. Z. KLISURIĆ

16. 09. 2022. u 09:20

U RUSKOM domu sinoć je svečano otvorena izložba pod nazivom "Duša Srbije".

О ВЕРИ И БРАТСТВУ: У Руском дому изложба посвећена декорацији Храма Светог Саве

Foto: Z. Jovanović

Ova postavka kroz 12 panela prati stvaranje mozaika, na kojima su radili ruski umetnici, i istoriju izgradnje Hrama Svetog Save. Posetioci će moći da je vide od danas do 30. novembra, a ulaz je besplatan.

Kompanija "Gaspromnjeft" uložila je 10.000.000 evra, kako bi Hram dobio mozaičku dekoraciju, a ova ruska kompanija organizovala je i izložbu kako bi građanima prikazala put izrade unutrašnjosti Hrama. Tokom šest godina na ovom projektu radilo je više od 70 ruskih i srpskih umetnika po ideji Nikolaja Muhina koji je osmislio živopis Hrama Svetog Save. Kupolu, apside, zidove Hrama, krasi više od 50 miliona tesera.

Sala Ruskog doma sinoć je bila puna, a osim slika i opisa istorije hrama, veliku pažnju privukla je virtuelna šetnja kroz Hram. Fotografije visoke rezolucije pružaju mogućnost posetiocima da zavire u svaki kamenčić koji krasi ovu svetinju. Posetioci mogu izbliza da pogledaju predstave svetitelj i dobiju objašnjenje ko je prikazan i zašto baš na tom mestu.

NA PUTINOV PREDLOG

POSETA Ruskog predsednika Vladimira Putina 2012. godine bila je ključna za uređenje unutrašnjosti Hrama, jer je on tada predložio da Rusija pomogne u ovom projektu. Projekat akademika Ruske akademije umetnosti Nikolaja Muhina pobedio je 2014. godine. Dve godine kasnije započeli su radovi na postavljanju kamenčića.

Ovu izložbu sinoć su svečano otvorili umetnik i autor projekta Nikolaj Muhin, član upravnog odbora kompanije "Gasprom njeft" i konzul Srbije u Moskovskoj oblasti Aleksandar Dibalj, kao i starešina Hrama Svetog Save episkop remezijanski gospodin Stefan.

- Ovakvi veliki projekti nikada nisu građeni kratko i uvek su zahtevali decenije, a neki i stoleća, kako bi se doveli u harmoniju - rekao je Muhin. - Znajte da je ovo urađeno rukama srpskih i ruskih majstora, i tako sam ponosan na sve njih jer su predano radili na izradi ovih mozaika.

Aleksandar Dibalj rekao je da je Srbija postala draga i bliska svima koji rade u njihovoj kompaniji. Osim što su uložili sredstva u ukrašavanje Hrama, oni u Srbiji pomažu brojne projekte očuvanja istorijskih spomenika širom naše zemlje.

- Hram je i simbol rusko - srpskog bratstva, i našeg zajedništva i odnosa koje naše dve zemlje neguju. Za mene lično i moju porodicu, baš ovaj projekat je postao projekat mog života - zaključio je Dibalj.

Otvaranju izložbe prisustvovao je Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji, kao i mnogobrojne zvanice.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?