POD KUPOLOM HRAMA RAĐA SE I MUZEJ SVETOSAVLJA: U zavetnoj crkvi na Vračaru, gde su pri kraju radovi i pripreme za punu bogoslužbenu upotrebu

Rade Dragović

07. 01. 2022. u 08:30

BEOGRAD će uskoro dobiti još jedan, po mnogo čemu, jedinstveni muzej - u kupoli Hrama Svetog Save na Vračaru. Na koti 44 sakralnog zdanja, podno grandiozne scene "Vaznesenja", u kružnom prstenu "tamburu" biće smeštena stalna izložbena postavka posvećena životu i delu osnivača Srpske crkve, ali i istorijatu gradnje zavetnog hrama našeg naroda.

ПОД КУПОЛОМ ХРАМА РАЂА СЕ И МУЗЕЈ СВЕТОСАВЉА:  У заветној цркви на Врачару, где су при крају радови и припреме за пуну богослужбену употребу

Foto Petar Milošević

Uređenje galerijskog prostora deo je poslednje faze radova na konačnom završetku Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru. Jer, iako su najveći poduhvati završeni, predstoji još čitav niz manjih radova, kako bi monumentalna svetinja zasijala punim sjajem i lepotom u bogoslužbenoj funkciji.

Iako su oni gotovo nevidljivi očima posetilaca, neimari još rade na završnim detaljima mozaičke dekoracije, ulaznim portalima, oslikavanju i opremanju muzejskog prostora. Prema planu, sve bi trebalo da bude gotovo za nekoliko meseci, pa se 2022. već sada smatra godinom definitivnog završetka izgradnje zavetne crkve srpskog naroda.

U podnožju kupole, do koje se stiže najpre liftovima, a potom stepeništem, posetioce već dočekuje freska površine bezmalo 30 kvadrata "Spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru". Duž hodnika kojim se prilazi budućem izložbenom prostoru nižu se predstave princa-monaha koji dobija carsku povelju za obnovu Hilandara, radova na svetogorskom manastiru, prenosa njegovih moštiju iz Trnova u Mileševu... Sam galerijski prostor, dužine oko stotinu metara, već je opremljen rasvetom, klimatizacijom, senzorima, protivpožarnom zaštitom. Kroz rozete koje gledaju ka unutra puca pogled na impresivni mozaik Nikolaja Muhina i njegovog tima.

Starešina Hrama Svetog Save, vikarni episkop remezijanski Stefan (Šarić), kaže da okončanje radova na vračarskoj svetinji čini neizmernu radost Srpskoj crkvi i vernicima. Na mestu gde su 1594. godine spaljene mošti svetitelja danas, kako kaže, vidimo živu Crkvu.

- Radujemo se što pripadamo generaciji koja je uspela da završi vekovni i svenacionalni projekat izgradnje Hrama Svetog Save. To doživljavamo kao blagoslov, duhovno okrepljenje i najavu boljih dana za naš narod. U Hramu su počela redovna bogosluženja, pale se sveće, gori tamjan i uznose se molitve. U njegovoj kripti se održavaju venčanja, krštenja i svakodnevne službe. Na ovom mestu održano je već pet hirotonija novoizabranih episkopa koji su bez sumnje budućnost naše crkve. U njemu su održana i dva sveta arhijerejska sabora. Sve to čini da je Hram postao maslina čiji će plodovi da se sade svuda gde postoji srpska crkva - kaže episkop Stefan.

Vladika podseća da u Hramu, pored glavnog "broda", postoji čak 195 drugih prostorija. Tu su manje crkve, kapele, krstionice, hodnici, kripta, liftovi... Do leta će sve biti završene i ukrašene. Predstoje i završno poliranje i zaštita mermernih podova, koji će biti izvedeni kada svi ostali radovi budu gotovi. Tada će biti spremna i jedinstvena muzejska postavka.

- Plan je da deo zbirke Muzeja SPC u vezi sa Svetim Savom, dinastijom Nemanjića i istorijom naše crkve bude izložen na ovom atraktivnom mestu. Sastavni deo postavke biće i istorijat gradnje Hrama, kao jedinstvenog građevinskog poduhvata u svetskim razmerama. Namera nam je da kvalitet ove postavke nimalo ne zaostaje za lepotom unutrašnje dekoracije - ukazuje vladika Stefan.

Kada bi se zidovi i kupole prekrivene mozaikom u vračarskoj crkvi "ispeglali", dobili bismo površinu veličine gotovo tri velika fudbalska terena. Dekoracija enterijera podrazumeva čak 17.000 kvadrata vrhunskog mozaika u koji je ugrađeno oko 60 miliona komadića stakla i kamena. "Brod" Hrama poslednjih meseci krase i četiri ikone velikih dimenzija, postavljene u uglovima naosa, koje su posvećene Svetom Savi. Reč je o scenama njegovog posvećenja u episkopski čin, mirenja braće Stefana i Vukana, prenosa moštiju i spaljivanja na Vračaru. Ove ikone naslikane su u Rusiji, na jedinstvenom sibirskom kedru, odakle su dopremljene u Srbiju.

OSVEĆENjE ČIN ZA ISTORIJU

DATUM osvećenja Hrama Svetog Save na Vračaru, kako kaže njegov starešina vladika Stefan, odrediće Sveti arhijerejski sabor. Već sada se zna, međutim, da će predstojeći događaj biti - istorijski.

- Želimo da ovaj čin bude najveći sabor srpskog naroda. U osvećenju Hrama Svetog Save vidimo i osvećenje srpskog naroda, da jasnije vidimo put ka Hristu. Na ceremoniju, kada bude zakazana, pozvaćemo sve ktitore, priložnike Hrama i njihove potomke, goste iz sveta, drugih crkava, i sve naše ljude gde god da žive. Očekujemo da obred na Vračaru postane najveći duhovni i molitveni događaj u novijoj istoriji - najavljuje vladika Stefan.

NA FRESCI I IRINEJ

U NAOSU, iznad stepeništa kojima se silazi u kriptu, prikazan je nedavno preminuli patrijarh Irinej koji uznosi Hram Svetog Save. Pored njega postavljena je ikona njegove krsne slave Svetog Lazara Četvorodnevnog. Reč je o svojevrsnom omažu akademika Muhina i njegovog tima blaženopočivšem poglavaru SPC, koji je predano radio na završetku hrama. Muhin je ostvario ideju da u jednom delu hrama prikaže sve srpske patrijarhe koji su podizali hram i time prikaže značaj istorijskog doba u kome su oni živeli i stvarali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave