DORADA PLANA OKO KRUNSKE I NJEGOŠEVE? Grad Beograd objavio pa otkazao javni uvid i sednice za tri projekta

S. Vidačković

05. 09. 2022. u 12:17

GRAD Beograd prvo je objavio, zatim sa zvaničnog sajta uklonio tri nacrta plana - za područje između ulica Krunske, Kneginje Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve na Vračaru, privrednu zonu u Ovči uz Pančevački put i za Blok 32 na Novom Beogradu. Bez detaljnog objašnjenja, Komisija za planove Skupštine grada prekinula je javne uvide u ove projekte i otkazala javne sednice koje je trebalo da se održe do 27. septembra.

ДОРАДА ПЛАНА ОКО КРУНСКЕ И ЊЕГОШЕВЕ? Град Београд oбјавио па отказао јавни увид и седнице за три пројекта

Foto P. Milošević

U kratkom obrazloženju Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove piše da je ova odluka doneta zbog "usklađenja dinamika održavanja javnih uvida koji slede".

Novi plan koji se tiče ulica na Vračaru na gotovo 18.000 kvadrata omogućiće rekonstrukciju, adaptaciju, revitalizaciju i sanaciju postojećih sadržaja, ali i izgradnju novih. Strahujući da će u samom srcu Vračara, na mestu starih vila nići soliteri, pobunili su se građani i deo opozicije.

Foto P. Milošević

- Predviđenim planom dozvoljeno je rušenje vile na uglu Smiljanićeve i Krunske ulice koja je u postupku zaštite i predstavlja objekat od istorijskog i kulturnog značaja, kao i dogradnja objekata u neposrednoj blizini, a nije jasna ni sudbina vrtića "Nada Purić" - rekli su iz Stranke slobode i pravde. - Dozvoljeno je rušenje i nadogradnja postojećih objekata do visine od 27,5 metara, a da na mestu stare vile nikne soliter.

Kako je pisalo u elaboratu koji je sklonjen sa sajta, središnji deo bloka ka ulicama Kneginje Zorke i Smiljanićevoj namenjen je da bude "prostorno - kulturno-istorijski distrikt".

Foto P. Milošević

- To bi bio deo za izlaganje komercijalnog, muzeološkog ili galerijskog karaktera, kao urbani centar za kreativne, IT i inovativne sadržaje, fokusiran na kreativne industrije i ekonomiju zasnovanu na znanju, čime bi mogao predstavljati i promovisati najbolje što srpska inovativna delatnost i kreativni sadržaji mogu da ponude - navedeno je u dokumentaciji.

SKLONjENA I "BEOGRAĐANKA" IZ BLOKA 32

OSIM što je odložen javni uvid u nacrt PDR za privrednu zonu u Ovči, sklonjen je i elaborat za Blok 32 na Novom Beogradu, gde je planirana izgradnja zgrade nalik na Beograđanku. Umesto banke, prekoputa tržnog centra "Merkator", nacrtom PDR predviđena je izgradnja poslovno-stambenog objekta do 100 metara visine.

Postojeći objekti mogli bi biti rekonstruisani, sanirani, revitalizovani, restauirani i dograđeni u skladu sa pravilima PDR i uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Isto važi i za objekte Prirodnjačkog muzeja. Kada je reč o građevinama uz Njegoševu ulicu, Plan dozvpljava saniranje, dogradnju, rekonstrukciju i kombinovanje stanovanja i komercijalnih sadržaja.

- U granicama bloka predviđena je i zona C5, uz Krunsku ulicu. Tu su izgrađeni objekti srednjeg i dobrog boniteta, dok je objekat na uglu sa Smiljanićevom devastiran. - Na građevinskim parcelama u okviru zone C5 dozvoljava se izgradnja novih objekata i podzemnih etaža objekata namenjena garažiranju vozila, tehničkim prostorijama, magacinima, ostavama...

U elaboratu je pisalo da je dominantna namena u ovoj zoni visokog stanovanja, te da je dopušteno zidanje trgovinskih, komercijalnih, poslovnih namena.

Da li su planovi za ova tri područja na različitim krajevima grada vraćena "na doradu" i da li će pretrpeti krupnije izmene, pa možda čak i odustajanje od gradnje u srcu Vračara, biće poznato kad Gradska uprava objavi nove termine javnih uvida i sednica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)