STOPIRAN TENDER ZA "BAJLONI": Ne zna se kada će početi rušenje i izgradnja nove tržnice "Skadarlija"

S. V.

20. 08. 2022. u 10:50

RUŠENjE pijace "Skadarlija", poznatije kao Bajlonijeva, ali i gradnja nove na ovom mestu, neće uskoro početi jer su ceo proces usporili "papiri".

СТОПИРАН ТЕНДЕР ЗА БАЈЛОНИ: Не зна се када ће почети рушење и изградња нове тржнице Скадарлија

Foto Printskrin

Grad je obustavio tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju nove tržnice zbog "preraspodele aktivnosti" s JKP "Beogradski metro i voz".

Kako se navodi u obrazloženju odluke, prvo je planirano da urbanističkim projektom budu obuhvaćene i pijaca i buduća metro stanica "Skadarlija". Takođe, bilo je predviđeno da preduzeće "Beogradski metro i voz" dostavi idejno rešenje metro stanice, čiji bi parter trebalo da se uklapa s tržnicom. Međutim, u dokumentu piše da se "usled specifičnosti dinamike investicije Grada u metro sistem" dogodila preraspodela planiranih aktivnosti.

- JKP " Beogradski metro i voz" će, u okviru preuzetih obaveza, izraditi urbanistički projekat kojim će biti definisan obuhvat metro stanice - piše u odluci koju je potpisao Luka Petrović, gradski sekretar za investicije.

- Tako definisan obuhvat biće polazna osnova za nastavak započetih aktivnosti na izradi projektne dokumentacije.

Ali, rokovi nisu precizirani, pa nije poznato kada se može očekivati nastavak tenderske procedure, kao ni početak radova. Grad Beograd je skoro 13 godina od anketnog konkursa za pijacu "Skadarlija" raspisao tender za izradu kompletne dokumentacije, u vrednosti od 37 miliona dinara. Prema projektu, tržnica bi trebalo da ima nekoliko nivoa, od podzemne garaže i snabdevanja, do delimično natkrivenog trga. Predviđeno je da se tržnica nastala 1927. godine potpuno sruši, a da se na njenom mestu sagradi novi objekat poput Paliluske pijace.

Ulaz na pijacu, Foto V. Danilov

Prostor kompleksa koji se nalazi u Ulici Džordža Vašingtona i preko puta čuvene boemske četvrti Skadarlije zadržaće pretežno uslugu prodaje namirnica, a biće povećan kapacitet tezgi za oko 15 odsto, te će ih biti oko 400.

Tako će građani prestonice, u budućnosti, imati i višeetažnu garažu za oko 400 vozila, u koju će se ulaziti iz Ulice Đorđa Jovanovića. Biće urađen i magacinski prostor, rashladne komore, smećara i pristup dostavnih vozila.

POVRŠINA 9.415 KVADRATA

BAJLONI pijaca sada ima površinu od 9.415 kvadrata, i tu se nalaze mlečna hala sa lokalima, prehrambena roba, a u zidanom objektu u centralnom delu su lokali za prodaju mesa, ribe i uslužno pečenje. Tu su i nezaobilazne tezge za prodaju voća, povrća, cveća i drugih poljoprivrednih proizvoda, kao i kućne hemije, papira...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!