INFLACIJA STIGLA I NA RAČUN ZA VRTIĆ: Pojedina privatna obdaništa najavili poskupljenje, nadležni nemi

B. Borisavljević

18. 08. 2022. u 16:30

KAKO se bliži početak školske godine, kada i većina mališana kreće u obdaništa, sve su glasnije priče da će boravak u vrtićima poskupeti za oko deset odsto.

ИНФЛАЦИЈА СТИГЛА  И НА РАЧУН ЗА ВРТИЋ: Поједина приватна обданишта најавили поскупљење, надлежни неми

Foto Beoinfo

Razlog je, svakako, povećanje cena namirnica koji se koriste za pripremu obroka dece, kao i sredstava lične higijene. Od nadležnih u Gradu nismo dobili odgovor da li će, posle sedam godina ekonomska cena u državnim vrtićima biti povećana, ali su pojedine privatne predškolske ustanove već obavestile roditelje o poskupljenju od 1. septembra.

Novi ekonomski cenovnik se, inače, donosi na početku kalendarske godine.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović, smatra i da poskupljenje koje su najavili vlasnici privatnih predškolskih ustanove neće zaobići ni društvene ustanove. Činjenica je, svakako, da je sadašnja cena od 5.617 dinara koju roditelji plaćaju mesečno u državnim vrtićima, simbolična i neodrživa, s obzirom na brojna poskupljenja u proteklom periodu.

- Zvaničnih informacija o korigovanju cene nema, ali nezvanično saznajemo da se razmišlja o poskupljenju vrtića od jeseni - navodi Jovanovićeva.

- To se može očekivati zbog rasta cena, poskupeli su energenti, namirnice, pa će i ekonomska cena vrtića morati da poraste. Takođe, neophodno je ujednačiti ekonomsku cenu u svim gradovima, jer je paradoksalno da je u nekim daleko manjim lokalnim samoupravama vrtić znatno skuplji nego u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, stvarna cena bi mogla biti povećana sa sadašnjih 28.095 na oko 31.000 dinara. Ako bi ostao postojeći način obračuna da roditelji plaćaju 20 odsto, a Grad 80 odsto od ekonomske cene, mesečna uplatnica bi poskupela sa 5.617 na 6.200 dinara. Promena cenovnika, povećaće i izdvajanja iz gradske kase za subvencionisanje boravka mališana, kako u državnim, tako i u privatnim obdaništima. Po sadašnjoj računici, dotacije iz budžeta koje iznose 22.468 dinara po detetu, mogle bi biti oko 24.800.

Foto privatna arhiva

Iako Grad nije usvojio novi cenovnik, u nekim predškolskim ustanovama su povećali cenu boravka, u proseku oko osam odsto. Ipak, ima i onih vlasnika koji su poskupeli znatno više. Tako su roditelji mališana, koji pohađaju privatni vrtić u Batajnici bili neprijatno iznenađeni, kada ih je na oglasnoj tabli dočekalo obaveštenje da će od 1. septembra umesto dosadašnjih 5.500 dinara plaćati čak 12.000 dinara. Na ovu cenu se dodaje i subvencija od Grada u iznosu od 22.400 dinara, koja im se refundira.

- Svima nam je dat rok da se izjasnimo u roku od sedam dana, a u najtežoj situaciji su predškolci - kažu roditelji čije dete pohađa jedan privatni vrtić.

- Na roditeljskom sastanku koji je održan u utorak, suprug direktorke bio je izuzetno neprijatan, govorio je da je struja poskupela četiri puta od Nove godine i da neće odustati od poskupljenja. Upisali smo decu pod oređenim uslovima, a dve nedelje pred početak škole se oni drastično menjaju. Od 13 predškolaca, njih 12 se ispisalo.

Roditelji iz ovog vrtića su se obratili nadležnima u Gradu i Republici, ali odgovor nisu dobili. Traže da se deci obezbedi pohađanje punog predškolskog programa, jer u obližnjoj školi je samo četvorosatni program.

SUBVENCIJE ZA BORAVAK 23.333 DECE

GRAD Beograd danas subvencioniše boravak 23.333 dece u 450 privatnih vrtića i na ime refundacije dela troškova od 2015. godine do juna 2022. roditeljima je isplaćeno ukupno 20,3 milijarde dinara. Takođe, dotira se boravak i za više od 60.000 mališana u državnim obdaništima.

U državne i privatne vrtiće ide oko 80.000 dece. To je oko 35.000 više u odnosu na 2012. godinu kada je Beograd imao oko 45.000 dece u obdaništima.

KOCELjEVA NAJSKUPLjA

EKONOMSKA cena boravka dece u predškolskim ustanovama se razlikuje od grada do grada. Zanimljivo je da Beograd nije najskuplji, već - Koceljeva.

Tamo je cena 43.000 dinara, s tim da roditelji plaćaju 17 odsto, odnosno 5.787 dinara, a ostatak lokalna samouprava. U Aleksincu je 30.923, a na uplatnici 6.184, u Kragujevcu - 17.150 (3.430), Bačkoj Palanci - 24.800 (4.960), Kraljevu - 24.845 (4.969), Ivanjici (4.707), Čačku - 24.764 (3.782)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!