PRVI DEO "LINIJSKOG" PRI KRAJU: Za tri godine trebalo bi da bude završen jedinstveni park od Beton hale do Pančevačkog mosta

S. V.

18. 08. 2022. u 15:30

PRVA celina Linijskog parka je u završnoj fazi i sada se očekuje izbor izvođača za izgradnju, odnosno rekonstrukciju preostalog dela.

ПРВИ ДЕО  ЛИНИЈСКОГ  ПРИ КРАЈУ: За три године требало би да буде завршен јединствени парк од Бетон хале до Панчевачког моста

Foto M. Anđela

To je juče najavio gradski urbanista Marko Stojčić i pojasnio da bi trebalo da dobiju izvođača koji ima licencu za radove na revitalizaciji Beogradske tvrđave i bedema koji je tamo pronađen, te Vodene kapije, kao i Bastiona svetog Jakova.

Prema Stojčićevim rečima, to podrazumeva nastavak saradnje Grada, republičkog Zavoda za zaštitu spomenika i izvođača kako bi se dobio prikaz svega što je činilo Beogradsku tvrđavu u 18. veku. Poseban naglasak biće na Baroknoj kapiji, koja ima izuzetne odlike kulturnog nasleđa.

Foto M. Anđela

Posle prve celine, JKP "Zelenilo" prelazi na plato kod Kule Nebojša, a paralelno s tim, gradski urbanista očekuje da se najkasnije do početka zime krene sa radom i na ostalim delovima.

- Naredne tri godine osvajamo deo po deo, svaki koji imovinsko-pravno razrešimo, tu ćemo ući - objašnjava Stojčić.

- Izvođač će dobiti dozvolu prema projektu, koji je izrađen prema idejnim rešenjima 55 mladih autora. Nadam se da će u sledeće tri godine biti završeno svih 4,6 kilometara prostora, da ih osposobimo za Beograđane. Da svi vide kakav je to potencijal Beograda na obalama Save i Dunava, da konačno nemamo barijeru odnosno železničku prugu koja nije dozvoljavala ljudima da iz urbanih delova svojih naselja dođu do najlepših delova prestonice.

Linijski park će se prostirati od šetališta kod Beton hale, ispod Kalemegdana, duž nekadašnje železničke pruge obalom Save i Dunava pa sve do Pančevačkog mosta.

Pripremni radovi na ovoj površini počeli su 24. januara, kada su uklonjeni nanos, korov, naplavine i smeće sa divljih deponija. Radovi na izgradnji pešačke i biciklističke staze bili su usporeni početkom aprila, kada je pronađen arheološki lokalitet Vodena kapija, koja je gotovo ceo vek bila zatrpana.

Foto N. Skenderija

NE ŠETAJTE PREKO KAPIJE!

MADA se na ovoj trasi nalazi Vodena kapija, odnosno ograđeno arheološko nalazište, to ne ometa sugrađane da pomere ogradu kada nema majstora i preko iskopine nastave svoju šetnju. Zbog toga su iz "Zelenila" apelovali na ljude da ne ulaze u gradilišni prostor, sve dok radovi ne budu završeni, kako se ne bi povredili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)