VLASNICI LOKALA JOŠ BEZ REŠENJA: Godinu dana od velikog požara koji je uništio Kineski tržni centar u Bloku 70 (FOTO/VIDEO)

S. V.

12. 08. 2022. u 09:15

PROŠLO je tačno godinu dana od katastrofalnog požara u kojem je za noć izgorelo pola kineskog tržnog centra u Bloku 70.

ВЛАСНИЦИ ЛОКАЛА ЈОШ БЕЗ РЕШЕЊА: Годину дана од великог пожара који је уништио Кинески тржни центар у Блоку 70 (ФОТО/ВИДЕО)

Vatra je progutala tone i tone robe, Foto M. Anđela

Vatra je tog 12. avgusta uništila 183 lokala na oko 4.000 kvadrata i ostavila veliku materijalnu štetu od koje se vlasnici prodavnica još nisu oporavili. Taman kad su udružili sredstva i rešili da zajedničkim snagama saniraju izgoreli deo, ispostavilo se da je projektna dokumentacija o gradnji ovog carstva kineske robe izgubljena, te da je nema ni u nadležnim gradskim organima, ni u arhivama, ni u preduzeću koje ga je pravilo!

Kako kažu u Udruženju vlasnika lokala tržnog centra u Bloku 70, oni su već godinu u agoniji i svakog dana se suočavaju sa administrativnim i tehničkim preprekama koje usporavaju sanaciju. U nezavidnoj situaciji je 350 porodica, među kojima su i vlasnici i zakupci i državljani Kine, koji od prošlog avgusta ne mogu da rade. Kada su shvatili da nigde u beogradskim arhivama nema projektne dokumentacije, prema kojoj bi radili obnovu, ističu da su morali da angažuju biro i krenu od samog početka. Ali, tek tu počinje zaplet.

- Ne znamo čija je odgovornost za izgubljenu projektnu dokumentaciju u institucijama i preduzeću koji su imali trajnu obavezu da je čuvaju. Izrada tehničke dokumentacije trajala je mesecima, a čim je bila spremna predali smo zahtev za izdavanje dozvole za sanaciju - objašnjavaju iz Udruženja. - Odgovor dugo nije stizao, te smo se obratili za pomoć gradonačelniku Beograda i posle četiri meseca čekanja stiglo nam je rešenje o odbijanju zahteva.

Tu se navodi da podnosilac zahteva ne može biti udruženje vlasnika lokala, nego mora pojedinačno i to ako su objekti uknjiženi. Oko 70 odsto lokala je uknjiženo, ali deo vlasnika još nije dobilo rešenje katastra na koje se čeka mesecima, a mnogo duže ako je postojala neka administrativna greška, pa moraju da čekaju da sud razreši pravnu zavrzlamu.

Ogorčeni trgovci kažu da se ne slažu sa odbijanjem njihovog zahteva za dozvolu sanacije. Navode da je to samo jedna u nizu prepreka koja ih deli od rekonstrukcije, čiji bi početak zbog ovoga mogao da čeka još duže od godinu dana.

- Ponovo smo se obratili gradonačelniku i Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, apelujući za razumevanje i pronalaženje brzog rešenja kojim bi nama očajnim vlasnicima dali bar malo nade da će tržni centar biti obnovljen. Građevinski materijal i radovi su u međuvremenu poskupeli zbog rata u Ukrajini, što je još jedna okolnost koju ćemo morati skupo da platimo.

NE ZNA SE UZROK POŽARA

UZROK požara koji je pre godinu dana buknuo na ovoj lokaciji, do danas nije poznat. Akcija gašenja plamena u vreloj avgustvoskoj noći, u kojoj je učestvovalo 127 vatrogasaca i više od 50 vozila trajala je do zore. Srećom, niko nije stradao, ali materijalnu štetu dosad niko nije procenio.

Krajem maja, kada je predstavljen projekat novog kineskog tržnog centra koji će se graditi u produžetku novobeogradske Ulice Jurija Gagarina u Bloku 72 među prodavce iz Bloka 70 uvukao se strah. Mislili su da će većina Kineza koji sada tamo posluju preći u novi centar, a da će stari biti zatvoren.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić tada je za "Novosti" rekao da je moguće da oba kompleksa posluju, ali da Grad ne može da troši budžetska sredstva na sanaciju objekta koji nije u njegovom vlasništvu.

- Za samu rekonstrukciju tržnog centra koji je goreo nemamo osnov, ali kao Grad možemo pomoći oko infrastrukture, okoline... Moguće je da taj tržni centar u Bloku 70 opstane onakav kakav je sad, da se izgoreli deo rekonstruiše. Ni onaj budući trgovinski objekat u Bloku 72 neće se izgraditi tako brzo, a za to vreme stari može biti obnovljen. Roba može da bude i u jednom i u drugom TC - kazao je ranije Stojčić.

BONUS VIDEO - DRAMA NA NOVOM BEOGRADU: Kineski tržni centar gori već 5 sati - vatrogasci se bore sa požarom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest