MOŽDA SE VRATIMO U KINU, VATRA SVE UNIŠTILA: Trgovci iz Azije spasavali šta je ostalo posle požara u tržnom centru u bloku 70 (FOTO)

G. NOVAKOVIĆ / A. Z. KLISURIĆ

14. 08. 2021. u 15:17

DAN posle stravičnog požara u novobeogradskom Bloku 70, tužne scene smenjivale su se duž kineskog tržnog centra.

МОЖДА СЕ ВРАТИМО У КИНУ, ВАТРА СВЕ УНИШТИЛА: Трговци из Азије спасавали шта је остало после пожара у тржном центру у блоку 70 (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

Vatra koja je buknula u četvrtak oko 20.00 nije mogla da se obuzda ni posle deset sati lavovske borbe spasilačkih ekipa. Uprkos angažovanju gotovo svih pripadnika vatrogasnih brigada, objekat nije spasen. U ovom požaru, srećom, nema žrtava, ali jedan vatrogasac zadobio je opekotine prvog stepena.    

Trgovci čiji lokali nisu bili ugroženi i tokom jučerašnjeg dana izvlačili su preostalu robu, dok su oni pogođeni vatrom sabirali gubitke koji premašuju milione dinara.

Reporteri "Novosti" bili su na zgarištu nekadašnjeg stecišta prodavaca i kupaca. Nekada je ovo mesto vrvelo od života, a od juče je zgarište i ruševina. Nakon ogromne materijalne štete koju su pretrpeli, većinu trgovaca sustigao je samo osećaj beznađa. Šta će dalje i na koji način će ubuduće zarađivati za hleb, ne znaju ni sami.

- Gledao sam kako mi gori 10.000 evra, nemoćan da bilo šta uradim - rekao je jedan od zakupaca lokala iz Azije.

- Ne znam šta ću dalje, sve mi je izgorelo. Verovatno ću otići iz Beograda, jer uništeno je sve što sam imao. Možda ćemo da se vratimo u Kinu.

Koliko su trgovci iz Kine bili očajni u prvim satima gašenja požara, svedoči i trenutak koji se prepričavao među okupljenim ljudima, tokom akcije vatrogasaca. Nekoliko Kineza, u noći između četvrtka i petka, pokušavalo je da spase robu iz dela tržnog centra zahvaćenog plamenom. Deo robe zaista su uspeli da izvuku na sigurno. Izvlačenje stvari trajalo je i juče.

- Zaposlen sam kod Kineza, mnogo nas se okupilo kako bismo im pomogli - rekao nam je Stefan G.

- Oni se trude da izvuku stvari, ali šta će sa njima kada smrde na dim i natopile su se vodom.

Problem je i to što je mali broj trgovaca osigurao svoje lokale i stvari.

- Trude se da izvuku šta im je ostalo, ali još je veća muka što ni deo ove ogromne štete neće moći da naplate od osiguranja - zaključuje Stefan G.

Prema rečima Dragana Konjevića, šefa smene vatrogasno-spasilačke ekipe, ovo i jeste bila otežavajuća okolnost pri sputavanju buktinje.

- U poslednjih 30 godina ne pamtim da je nešto ovako gorelo - kaže Konjević.

- Problem pravi mnogo plastike i plinskih boca, jer je unutra bilo nekoliko restorana. U tržnom centru je bilo različitih materijala koji su podstakli širenje vatre.

Najugroženiji delovi su na spratu i potkrovlju, a prizemlje smo uspeli da sačuvamo.

Podsetimo, stravičan požar najverovatnije je buknuo u restoranu, a prema informacijama jedan od radnika iz kuhinje nije isključio roštilj, pa se plamen odatle proširio. Vatra je buktala u nekoliko naleta.

Da je situacija veoma teška, okupljenim stanarima u noći požara bilo je jasno kada su videli iznemogla lica vatrogasaca. Potresna scena i dalje kruži društvenim mrežama.

Nekoliko vatrogasaca palo je na kolena od iscrpljenosti tokom borbe sa stihijom. Njihovu borbu za dah prepoznao je komšiluk koji se organizovao i doneo im flaše sa vodom da se okrepe, umiju i povrate snagu.

PROBLEM SA PARKIRANIM VOZILIMA

PREMA rečima Dragana Konjevića iz vatrogasno-spasilačke ekipe, na početku intervencije bilo je problema sa parkiranim vozilima.  Vlasnici vozila, Kinezi, reagovali su i oslobodili pristup.

- Objekat je ogroman, morali smo da angažujemo 127 vatrogasaca - kaže Konjević. - Ceo dan će da dimi, izgorelo je više od 4.000 kvadrata. Dim će se osećati i u narednim danima, te se savetuje stanarima okolnih zgrada da zatvore prozore.

LjUDI SU DALI MAKSIMUM

GRADONAČELNIK Zoran Radojičić pohvalio je izuzetnu hrabrost koju su vatrogasci pokazali prilikom gašenja plamena.

- Požar je zaista bio ogromnih razmera, a gašenje je otežavalo i to što se objekat nalazi u gusto naseljenom delu Novog Beograda, pa se dodatno vodilo računa o bezbednosti građana. Kako su mi rekli u Vatrogasnoj brigadi Beograd, ova intervencija je možda najveća u njihovoj dosadašnjoj istoriji - rekao je Radojičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije