O OBNOVI SE SAMO ŠUŠKA: Pola godine od požara u Kineskom tržnom centru, trgovci rade u kontejnerima

G. NOVAKOVIĆ

26. 02. 2022. u 07:52

GAREŽ i trulež na mestu nekadašnjeg meteža. Ovako bi se ukratko mogla opisati situacija posle nešto više od pola godine od kada je deo kineskog tržnog centra u Bloku 70 na Novom Veogradu izgoreo.

О ОБНОВИ СЕ САМО ШУШКА: Пола године од пожара у Кинеском тржном центру, трговци раде у контејнерима

Vatra je progutala tone i tone robe, Foto M. Anđela

Trgovci koji su poslovali unutar objekta sada su na parkingu, u kontejnerima. Predviđeno je da tamo budu do 1. aprila, kada bi trebalo da se sanira izgoreli objekat. Međutim, malo ko veruje da će se to realizovati tako brzo.

Čuveno mesto trgovine jeftinom garderobom, pokućstvom i raznim drugim potrepštinama, do pola liči na nekadašnji Centar. Ostatak je izlomljen, urušen, garav. Pojedini sugrađani, koji nisu tako često bili posetioci ovog tržnog centra, još se čude kako je polovina nestala maltene u trenu. Otvoreno se pitaju da li je možda ova veoma dobra novobeogradska lokacija nekome privlačna i da li je požar podmetnut, ne bi li se gradilo nešto drugo.

- Ovo se ne isplati renovirati - komentariše jedna sugrađanka.

- Sve je u toliko lošem stanju da bi jednostavnije bilo sve srušiti i podići novo.

Trgovci su sada na parkiralištu, Foto M. Anđela

A trgovci samo sležu ramenima na ovakve komentare. Improvizovane tende od najlona dovode u zabludu da su prodavci na ovaj način ispred objekta potražili "radno mesto" posle vatrene stihije. Istina je da su mnogi od njih i pre požara u takvim uslovima prodavali, ali su posle dobili "komšije".

- Ja sam trenerke prodavao unutra, a sada sam ispred. Još nekolicina kolega se preselila tu, ali mnogi su otišli, potražili su druge lokacije. Ima i onih koji prodaju svoju robu u improvizovanim kontejnerima na parkingu ispred tržnog centra. Mislim da oni neće moći još dugo tu da se zadrže, a šta će posle, ne znam - kaže nam jedan od malobrojnih prodavaca koji je bio raspoložen da priča sa reporterima "Novosti".

Kako smo nezvanično saznali, među prodavcima se priča o obnovi izgorelog objekta.

Navodno, štetu su vlasnici lokala, koji su mahom naši ljudi, naplatili od osiguranja i oni će organizovati renoviranje. Uz čiju pomoć, niko ne zna. Očekuje se da sa lepim vremenom počne i uređivanje, koje je inače delom i započeto letos. Do kraja godine, trgovci očekuju "useljenje".

Međutim, pedesetak improvizovanih kontejnera za prodaju ustupljeni su kratkoročno.

- Kontejneri će Kinezima služiti kao poslovni prostor, s obzirom na to da su usled velikog požara ostali na ulici, te nisu u stanju da prezime i prehrane svoje porodice.

Uzimajući u obzir da regularno izmiruju svoje poreske obaveze, donosimo ovu saglasnost da se kontejneri postave na parkingu iza tržnog centra u Ulici Jurija Gagarina, u periodu od četiri meseca - stoji obaveštenje u svakom prodajnom kontejneru, koje je potpisao predsednik Udruženja vlasnika lokala Šen Hong.

Podsetimo, stravičan požar najverovatnije je buknuo u restoranu, a prema nezvaničnim informacijama jedan od radnika iz kuhinje nije isključio roštilj pa se plamen odatle proširio.

PITANjA BEZ ODGOVORA

ZVANIČNE odgovore od nadležnih u vezi sa obnovom kineskog tržnog centra u Bloku 70, nismo dobili. Da li postoji plan rekonstrukcije, kada se očekuje sređivanje prostora, da li su potencijalni investitori zainteresovani za ovu lokaciju i koliko će novca biti potrebno da bi ovaj objekat bio podignut, pitanja su upućena Gradu Beogradu i Opštini Novi Beograd.

UPOZORENjE

OGOLjENA metalna konstrukcija, daske, crep, sve visi unutar nekadašnjeg prodajnog kompleksa. Sablasno je, kao da će svakog trenutka sve da se sravni sa zemljom. Na vratima tržnog centra stoji obaveštenje:

- Objekat je oštećen u požaru i svako ulaženje samoinicijativno je opasno. Ulazite na sopstvenu odgovornost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024