TREĆI POZIV ZA GRADNJU MREŽE DO 20. SEPTEMBRA: Javni tender za postavljanje kanalizacije u Kotežu, Krnjači i Borči ponovo produžen

B. BORISAVLJEVIĆ

12. 08. 2022. u 11:30

DOMAĆINSTVA na levoj obali Dunava, moraće još da pričekaju da budu priključena na kanalizacionu mrežu.

ТРЕЋИ ПОЗИВ ЗА  ГРАДЊУ МРЕЖЕ  ДО 20. СЕПТЕМБРА: Јавни тендер за постављање канализације у Котежу, Крњачи и Борчи поново продужен

Foto: D. Milovanović

Tender za projektovanje i gradnju primarne i sekundarne fekalne kanalizacije u naseljima Kotež, Krnjača i Borča, koji raspisuje Evropska investiciona banka (EIB) je produžen treći put, a novi rok za prijave je 20. septembar.

Inače, u februaru ove godine su počeli radovi na izgradnji pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže sa 450 kućnih priključaka za deo naselja Krnjača, koje finansira Grad. Završena ja izgradnja više od sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u bloku Braće Marić u naselju Krnjača i gradi se kanalizaciona crpna stanica "Krnjača dva".

Prvi put je javni poziv za čitavo područje raspisan u martu, a rok za prijavu izvođača je bio 14. jun. Međutim, najpre je produžen do 14. jula, a potom i do 16. avgusta.

Planirano da dužina mreže bude 80 kilometara, na površini od 700 hektara. Izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava, koštaće 55 miliona evra od kojih će, na osnovu ugovora potpisanog sa Gradom, Evropska investiociona banka obezbediti 35 miliona evra, a ostatak 20 miliona evra namiriće se iz gradskog budžeta.

PRIKLJUČAK NA 60 RATA?

UGOVOROM o finansiranju obezbeđena je izgradnja kompletnih kućnih priključaka, tako da u ulicama gde se bude gradila vakuumska kanalizacija domaćinstva neće imati finansijske izdatke niti za nabavku niti za ugradnju potrebne opreme - rekao je svojevremeno Goran Vesić, bivši zamenik gradonačelnika. - Po završetku izgradnje, korisnici će sa nadležnim javnim komunalnim preduzećem ugovoriti usluge odvođenja otpadnih voda prema važećim gradskim odlukama, ali će plaćanje priključka biti omogućeno na 60 rata.

Projekat će obuhvatiti gradnju sistema za prikupljanje otpadnih voda u naselju Krnjača, koji će biti podeljen na pet servisnih zona sa priključcima za korisničku podršku, rekonstrukciju kanalizacione pumpne stanice Kotež, kao i izgradnju glavne kanalizacije, od crpne stanice Kotež do postojeće na Zrenjaninskom putu. Takođe, u planu su i sređivanje kanalizacione pumpne stanica Borča i gradnja glavne kanalizacije, od crpne stanice Borča do već postojeće na Zrenjaninskom putu.

Sistem za sakupljanje otpadnih voda u određenim zonama će, zbog karakteristika terena biti projektovan i izgrađen konvencionalnom tehnologijom, a u ostalim, po izboru ponuđača, tehnologijom vakuumske ili gravitacione kanalizacije.

Kako je pre par meseci najavio Goran Vesić, tadašnji zamenik gradonačelnika, fekalna kanalizaciona mreža će se graditi kombinovanim sistemom - gravitaciona i vakuumska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SREĆU NAŠAO KRAJ 20 LETA MLAĐE Žena Mikija Manojlovića je poznata glumica: Ni sanjao nisam da će mi postati životna ljubav (FOTO)