VANDALI LOMILI STANICE PO SURČINU: Nastavlja se neprimereno ponašanje pojedinih žitelja rubne opštine

Š. Marović

26. 07. 2022. u 10:33

NEPOZNATI počinioci potpuno su uništili autobusko stajalište u surčinskom naselju Jakovo. Išarali su ga grafitima i otkačili oštre limove sa armature.

ВАНДАЛИ ЛОМИЛИ СТАНИЦЕ ПО СУРЧИНУ: Наставља се непримерено понашање појединих житеља рубне општине

Foto Privatna arhiva

Kako za "Novosti" priča predsednik ove lokalne samouprave Stevan Šuša, vandali su za kratko vreme uništili gotovo sva stajališta u najmlađoj prestoničkoj opštini.

U Jakovu, Boljevcima, Dobanovcima, pa i u samom centru Surčina, gotovo nova stajališta posle samo nekoliko dana bivaju potpuno devastirana, pa čak i predstavljaju pretnju po građane i decu koji tu redovno čekaju prevoz.

- Situacija u našoj opštini je katastrofalna po tom pitanju i samo se pogoršava - priča Šuša.

- Čim postavimo nova stajališta, kao što je to slučaj bio sa "Kućercima u Sremu", posle par dana potpuno su išarana grafitima. Uglavnom to rade maloletna lica, a ne postoji osnov po kome bi bila gonjena. Najviše išaranih čekališta imamo u Jakovu i Boljevcima, ali ne zaostaju ni drugi delovi Surčina. Skoro smo krenuli sa rekonstrukcijom i farbanjem stajališta na granici sa Novim Beogradom, odnosno u Vojvođanskoj ulici, ali ni ona nisu izdržala duže od nedelju dana. Vandali su i njih potpuno išarali, pa su sada gora nego što su bila pre.

Stevan Šuša, Foto M. Anđela

U Surčinu trenutno postoji 170 stajališta javnog gradskog prevoza, od kojih je renovirano njih tridesetak.

- Ali, situacija je sada kritična, pa stajališta predstavljaju opasnost za žitelje - ističe Šuša.

- Hteli smo da ugradimo i video-nadzor, ali ni on ne bi dao neki rezultat. Pored ovih skrnavljenja, česti su i upadi u ostale objekte na našoj teritoriji. Pa se tako odmah nakon rekonstrukcije fiskulturna sala u Boljevcima našla na meti vandala, koji su tri noći zarednom lomili ulazna vrata i oštetili ovaj objekat. Morali smo da stavimo rešetke, a ugrađuju se i kamere, koje će biti i na skoro rekonstruisanim trgovima.

Pored ovih problema sa kojima se suočava opština, maloletnici uglavnom šaraju i surčinske javne površine, pa su nedavno oštetili i one u Boljevcima i Jakovu, koje su meštani okrečili o svom trošku.

ZELENI VENAC, TERAZIJE...

SLIČNA situacija je i u samom centru prestonice. Išarana stajališta i podzemni prolazi mogu se videti i na Terazijama, Zelenom vencu, Trgu republike. Takođe, grafiti nisu zaobišli ni Beogradski sajam, Autokomandu, a mogu se zateći i na novootvorenom Savskom trgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)