ZABRANJENO ZA VEĆE LJUBIMCE, KACE I AKUMULATORE: Zakon propisuje šta sme da se unese u vozila javnog prevoza

Š. Marović

12. 05. 2022. u 11:41

MLADIĆ koji se vozio u prepunom solo autobusu na liniji 15 pre nekoliko dana "ugurao" je električni trotinet i zauzeo ceo prolaz, juče je na liniji 706 jedan od građana uveo velikog psa, a bure kupusa vozilo se na liniji 27.

ЗАБРАЊЕНО ЗА ВЕЋЕ ЉУБИМЦЕ, КАЦЕ И АКУМУЛАТОРЕ: Закон прописује шта сме да се унесе у возила јавног превоза

Foto privatna arhiva

Iako su propisi o tome šta nije dozvoljeno u vozilima GSP jasno definisani, putnici neretko krše slovo zakona, za šta u većini slučajeva prođu nekažnjeno.

Građani u javna vozila ulaze sa sekirama, ručnim kosama, burićima s kupusom, kolicima s gvožđurijom, raznim ljubimcima. Određeni psi i mačke mogu da se unesu, ali samo u transporterima, dok je zabranjeno unošenje eksplozivnih lakozapaljivih predmeta i tečnosti.

- Važećom Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji prestonice propisani su uslovi njegovog korišćenja - kažu za "Novosti" iz Sekretarijata za javni prevoz.

- Putnik u vozilo može uneti psa visine do 40 centimetara mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru, odnosno sanduku, kutiji ili kavezu prilagođenom vrsti i veličini, u periodu od 9.00 do 13.00 časova i 18.00 do 24.00 časa. Transporter mora biti opremljen da obezbeđuje sigurnost životinja tako što je zatvoren na odgovarajući način katancem, bravom ili rajsferšlusom.

Sugrađani često ne poštuju pravila o vožnji sa mezimcima, Foto B. Subašić

Tekst potpisa

Iako je sve striktno definisano, putnici, ali i vozači često "zažmure" na kršenje zakona. Kada se nezadovoljni građani tome usprotive neretko dolazi do verbalnih ili čak fizičkih obračuna, kada mora intervenisati i policija. Ima i onih koji, ne obazirući se na druge, unose i akumulatore, kolica iz trgovinskih radnji ili dečja kolica u kojima nisu deca već natovarene stvari, gvožđe i rogobatni predmeti.

- Putnik može u vozilo uneti ručni prtljag, dečja i invalidska kolica, lovačku ili sportsku opremu (pušku u futroli bez naboja, skije, pribor za ribolov) i drugi prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika. Izuzetno, pripadnicima policije i Vojske Srbije, kada su na službenom zadatku, dozvoljeno je nošenje ličnog naoružanja i to na način utvrđen posebnim propisima. Takođe, vozač obolelom od zarazne bolesti neće omogućiti ulazak u vozilo - ističu iz Sekretarijata.

KAŽNjAVANjE

U SKLADU sa odlukom o javnom linijskom prevozu putnika, predviđene su kazne za nepoštovanje navedenih odredbi, a nadzor nad njihovim sprovođenjem vrši inspektor za javni linijski prevoz putnika organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za inspekcijske poslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)