NEMAJU GDE NI RUKE DA OPERU: Na taksi stajalištima planirano postavljanje mokrih čvorova, vozači javnog prevoza zaboravljeni

S. B. M.

24. 11. 2021. u 06:47

MOGUĆNOST da se na taksi stajalištima postave toaleti ili drugi privremeni objekti poput kioska, kako za potrebe taksi prevoznika tako i za ostale građane, usvojili su odbornici na poslednjoj sednici Gradske skupštine.

НЕМАЈУ ГДЕ НИ РУКЕ ДА ОПЕРУ: На такси стајалиштима планирано постављање мокрих чворова, возачи јавног превоза заборављени

Okretnica kod "Pančevca", Foto N. Skenderija

Izlazeći u susret taksistima, zaboravili su na vozače gradskog prevoza koji na 60 odsto okretnica autobusa nemaju toalet.

Sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, obrazlažući novu odluku, naveo je da u Beogradu ima 149 taksi stajališta sa 1.416 stajališnih mesta, da taksi prevoz obavljaju 6.163 vozača. Predloženo je da se na frekventnim taksi stajalištima ili u njihovoj neposrednoj blizini mogu postavljati manji montažni objekti privremenog karaktera sa pratećim sadržajem koji bi podrazumevali toalet, čekaonicu i kiosk sa komercijalnim sadržajem, za potrebe taksi prevoznika i sugrađana.

Ipak, kako kažu u SOS sindikatu GSP-a, ovom odlukom zaboravili su na vozače kojih je 4.961, a koji rade po osam sati, šest dana u nedelji i to na linijama gde na okretnicama nema toaleta.

- I gradu su 153 okretnice autobusa, trolejbusa i tramvaja. Samo na 40 odsto njih postoji toalet. U tih 60 odsto ima okretnica sa mobilnim toaletima, ali nema mogućnosti da operemo ruke, leti da se umijemo. U Bloku 70 na okretnici i taj mobilni toalet je razvaljen, generalno se nijedan ne održava - navodi predsednik ovog sindikata Ivan Mihajlović.

Foto P. Milošević

Dodaje da su oni stalno pisali zahteve, tražili da im se toaleti postave. Na okretnici autobusa 707, što je linija koju on vozi trenutno, u Zemun Polju, takođe nema toaleta, kao ni na liniji 36 kod Prokopa. Ni na okretnici u Biraninovoj, u srcu grada, nema toaleta. Na Zelenom vencu, postoji javni toalet. Ali, kada su zbog korone javni toaleti bili zatvoreni, vozači su bili u nebranom grožđu.

PRVO PARTNERSTVO, PA OBJEKTI

OBJEKTI poput toaleta, kioska, čekaonica sa pratećim sadržajem postavljali bi se na osnovu odobrenja, a nakon postupka javne nabavke ili na osnovu zakona kojim se uređuje javno-privatno partnerstvo i koncesija. Na ovaj način bi se omogućilo da se najfrekventnija taksi stajališta urede i da se pruži veći komfor građanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju