AUTOMOBILI ĆE PROLAZITI BULEVAROM DO KRAJA NEDELJE: Saobraćaj će konačno poteći kroz Patrijarha Pavla u Rakovici

Š. Marović

03. 05. 2022. u 08:51

ASFALTIRANjE druge kolovozne trake u rakovačkom Bulevaru patrijarha Pavla juče je kompletno završeno. Putari su novi asfalt presvukli na potezu od Košutnjaka do ulice Pere Velimirovića, u dužini od oko jednog kilometra.

АУТОМОБИЛИ ЋЕ ПРОЛАЗИТИ БУЛЕВАРОМ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Саобраћај ће коначно потећи кроз Патријарха Павла у Раковици

Foto Beoinfo

Tokom ove nedelje biće urađena vertikalna i horizontalna signalizacija, kao i semafori, čime će automobilski saobraćaj konačno, posle mnogobrojnih probijanja rokova biti uspostavljen. Ipak, tramvaji će i posle više od dve godine zastoja još malo pričekati da prođu ovim pravcem.

- U toku su radovi na baštici za javni gradski prevoz u bulevaru koja se nalazi između dve saobraćajne trake, a koju će koristiti tramvaji i autobusi - ističe zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- To su radovi na završetku ivičnjaka baštice, sistema odvodnjavanja i početak polaganja tramvajskih šina u dužini od četiri kilometra, u oba pravca po dva kilometra.

Završetak ove baštice sa tramvajskim prugom očekuje se do kraja septembra, čime će svi radovi biti kompletirani.

Deo kolovoza u Rakovici, Foto Beoinfo

Podsećamo, marta 2018. godine započeto je izmeštanje korita Topčiderke, što je bio preduslov za proširenje same ulice. Urađen je tada novi most u Pere Velimirovića i zacevljen Kaljavi potok. U septembru 2019. počeli su radovi na 1,8 kilometara Bulevara, a rokovi za završetak na ovom projektu prolongirani su nekoliko puta. Gradski oci su kao prvobitni kraj uređenja najavili proleće 2021. godine, ali je tada rok pomeren za početak septembra. Zbog nedostatka radnika i problema sa projektnom dokumentacijom koja nije bila usklađena sa stvarnim položajem postojećih podzemnih instalacija na terenu, ni taj rok nije ispoštovan. Tako je ceo projekat, vredan oko 1,3 milijarde dinara ušao u treću godinu realizacije.

- U međuvremenu su počeli radovi na izgradnji treće faze rekonstrukcije Bulevara Patrijarha Pavla, na deonici od skretanja za Košutnjak do Mosta na Adi, odnosno petlje Hipodrom - kaže Vesić.

- Nova ulica će biti postavljena u koridoru koji je nekada korišćen za železničku prugu, tako da je potpuno zaobiđen Topčiderski park. Time ćemo uspeti da sačuvamo zelenu oazu, izuzetno važnu za građane ovog dela prestonice.

U okviru treće faze, tender za izvođača radova na saobraćajnici dužine 1,7 kilometara raspisan je krajem avgusta prošle godine, a posao je vredan više od dve milijarde dinara. Majstori trenutno uklanjaju staru železničku prugu i demontiraju koloseke oko Topčiderskog parka, nakon čega će početi radovi na trasiranju nove saobraćajnice.

Foto Beoinfo

SPAJA SE I VIDIKOVAC

KADA se Bulevar patrijarha Pavla poveže sa Mostom na Adi, građani će umesto da skreću levo pored Topčiderskog parka i prema Teodora Drajzera, što je inače usko grlo, ići pravo bulevarom sa četiri trake i obilaziti Topčiderski park. Takođe, u planu je i uređenje dela ulice od Pere Velimirovića do Vidikovca. To je treći deo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri