IZGRADNJA PASARELE ŠTO PRE: Planira se postavljanje pešačkog prolaza koji će povezati deo Čukaričke padine i Adu Ciganliju

Š. Marović

18. 04. 2022. u 08:51

IZGRADNjA pešačke pasarele koja će povezati Čukaričku padinu i Adu Ciganliju prema ugovorenom roku trebalo bi da bude završena do kraja jula. Ipak, trenutno se radi projekat za dobijanje građevinske dozvole, posle koje će radovi moći da počnu.

ИЗГРАДЊА ПАСАРЕЛЕ ШТО ПРЕ: Планира се постављање пешачког пролаза који ће повезати део Чукаричке падине и Аду Циганлију

Foto M. Anđela

Iako na ovom delu Obrenovačkog puta kod "Tempa" na razdelnom ostrvu postoji zaštitna ograda, to ne sprečava mnogobrojne stanovnike prestonice da u svako doba dana, pa čak i usred saobraćajnog špica, prelaze izuzetno prometnu ulicu. Takođe, pešački prelaz nalazi se na svega 150 metara od megamarketa, ali se građani ne obaziru ni na to. Zbog toga je nedavno ponovo pokrenuta priča o izgradnji pasarele, a odmaklo se u prikupljanju dokumentacije.

- U toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu za izgradnju pasarele na Obrenovačkom putu kod "Tempa" - rekli su za "Novosti" iz Direkcije za građevinsko zemljište. - Po završetku izrade tehničke dokumentacije biće pribavljena građevinska dozvola i izvršena prijava radova. Trenutno ugovoreni rok za završetak izgradnje je jul 2022. godine.

Stanari ovog dela prestonice još 2012. godine potpisali su peticiju da se podigne pešačka pasarela. Tender za njenu izgradnju sa izradom tehničke dokumentacije bio je raspisan u septembru 2019. od strane Direkcije. Tada je urađena procena po kojoj će izgradnja ovog nadvožnjaka Grad koštati oko 33 miliona dinara. Ukupna dužina pasarele iznosiće 40 metara, a širina četiri. Noseći stub biće postavljen na razdelnom ostrvu, a nadzemni deo imaće metalnu konstrukciju koja mora biti odvojena od tla minimum pet metara.

Foto M. Anđela

Stepenice će se nalaziti na trotoarima s obe strane prelaza, a postoji mogućnost i za ugradnju liftova kako bi pasarela bila pristupačnija osobama s invaliditetom. Planom detaljne regulacije Ade Ciganlije predviđena je izgradnja ove premosnice, a ostavljena je mogućnost za još jednu preko Savske magistrale, čiji položaj nije definisan.

OD RADNIČKE KA PAŠTROVIĆEVOJ

NAZNAKA da će konačno biti otvorena pasarela koja povezuje šoping centar "Ada mol" sa Adom Ciganlijom još uvek nema. Kako su "Novosti" nekoliko puta pisale, rokovi za završetak beogradskog "Skadra na Bojani" vrednog milion evra stalno su pomerani.

Radovi na uređenju gotovo su završeni, a kada će prvi pešaci iz Radničke preći u Paštrovićevu ulicu i dalje ostaje nepoznanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda