TROJE ĐAKA NA JEDNO MESTO: Gotovo prijavljivanje talentovanih učenika za polaganje obaveznih prijemnih ispita u srednjim školama

B. Borisavljević

12. 04. 2022. u 06:47

SUDEĆI po broju prijavljenih za polaganje prijemnog ispita, umetničke srednje škole su veoma popularne među malim maturantima.

ТРОЈЕ ЂАКА НА ЈЕДНО МЕСТО: Готово пријављивање талентованих ученика за полагање обавезних пријемних испита у средњим школама

Foto Z. Jovanović

Za "proveru" talenta pre polaganja završnog ispita, za upis u Tehnoart, Drvoart i Školu za dizajn prijavilo se skoro tri puta više osmaka nego što ima slobodnih mesta. U Filološkoj gimnaziji će se "boriti" dva kandidata za jedno mesto, a više zainteresovanih od upisne kvote je i u Matematičkoj gimnaziji.

Prema rečima Nenada Mladenovića, direktora škole Tehnoart, za 183 mesta ukupno u tri škole prijavilo se 415 kandidata, dok je prošle godine bilo zainteresovano oko 370 svršenih osmaka.

- Prijemni ispit đaci će imati od 13. do 15. maja i polagaće crtanje, slikanje i vajanje - navodi Mladenović.

- Posle toga polažu malu maturu, a zatim popunjavaju listu želja, u kojoj navode za koje su obrazovne profile zainteresovani u Tehnoartu, Drvoartu i Školi za dizajn. Najtraženije zanimanje u našoj školi je firmopisac - kaligraf, koji se u stvari bavi grafičkim dizajnom.

Foto P. Mitić

Matematička gimnazija primila je 244 prijave za upis u prvi razred, što je isto kao i prošle godine. Ipak, konkurencija će biti jaka, a mesta ima samo za 100 najboljih.

- Za polaganje prijemnog ispita za upis u sedam filoloških i jedno odeljenje za scensku i audio-vizuelnu umetnost prijavilo se više od 360 kandidata, a ukupno ima 188 mesta - kaže Dragana Ćećez Iljukić, direktorka Filološke gimnazije.

- Prijemni ispit se polaže 14. i 15. maja. Učenici koji konkurišu za engleski, italijanski, španski, kineski, japanski, norveški i klasične jezike kao prvi strani jezik polažu prijemni ispit iz srpskog jezika i književnosti i engleskog jezika. Kada je reč o francuskoj, ruskoj i nemačkoj grupi, učenici, pored testa iz srpskog jezika i književnosti, polažu test na jednom od ova tri jezika, što znači da je neophodno da su ih učili u osnovnoj školi.

Tehnoart škola, Foto P. Mitić

Pored pomenutih, prijemne ispite će polagati učenici koji žele da upišu neka od specijalizovanih odeljenja u gimnazijama (istorija, IT, biologija), muzičke i baletske škole. Kalendarom Ministarstva prosvete predviđeno je da se polaganje prijemnih ispita u srednjim školama organizuje od 13. do 22. maja, a učenici svoje rezultate moći će da vide na portalu "Moja srednja škola".

U ODELjENjIMA 5.002 MESTA

Za polaganje prijemnih ispita za upis učenika u umetničke škole, specijalizovana odeljenja i gimnazije i odeljenja u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku planirana su 5.002 mesta.

Od tog broja, 2.792 mesta predviđena su za one učenike koji žele da upišu specijalizovana gimnazijska odeljenja, dok su u umetničkim školama "rezervisana" 1.772 mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti