ZAVRŠAVA SE PROBA DRŽAVNE MATURE: Srednjoškolci danas polažu poslednji pilot test

Novosti online

08. 04. 2022. u 09:41

SVI učenici četvrtih razreda srednjih škola danas, 8. aprila, završavaju drugo pilotiranje državne mature koje je počelo 5. aprila.

ЗАВРШАВА СЕ ПРОБА ДРЖАВНЕ МАТУРЕ: Средњошколци данас полажу последњи пилот тест

Foto: Z.J.M.

Testiranje je bilo organizovano u više od 500 obrazovnih ustanova - gimnazija, srednjih stručnih i umetničkih škola, a testove su polagali i učenici koji se trenutno nalaze u Istraživačkoj stanici Petnica.

Testovi su imali do 40 zadataka, a vreme za izradu testa je 180 minuta.

U pilotiranju su učestvovali i učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, uz prilagođavanje uslova polaganja ispita. Cilj pilotiranja je provera kvaliteta ispitnih zadataka i testova, kao i procedura propisanih za organizaciju ispita.

Prva generacija učenika četvrtih razreda srednjih škola polagaće državnu maturu 2024. godine.

U pilotiranju je učestvovalo oko 52.000 učenika, među kojima je i oko 2.000 učenika koji su testove polagali na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

Učenici su polagali najviše tri ispita, a obavezni su srpski (maternji) jezik i matematika, izuzev za one učenike koji su matematiku učili samo u prvoj i drugoj godini.

Svi gimnazijalci polagali su i treći predmet koji su izabrali sa Liste opšteobrazovnih predmeta, dok su učenici stručnih škola, ukoliko se školuju za neki od 62 obrazovna profila koji su uključeni u ovo pilotiranje, kao treći ispit polagali stručno-teorijski test.

Ministarstvo prosvete uputilo je preporuku školama da nastavnici mogu učenicima koji ostvare dobre rezultate na testu, da upišu ocenu u dnevnik, dok se loši rezultati neće evidentirati.

(Alo)

 

BONUS VIDEO:

PROBA DRŽAVNE MATURE: Učenici polažu test iz srpskog jezika u "Petoj beogradskoj gimnaziji"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVI ZEMLJOTRES U SRBIJI: Epicentar u Donjem Milanovcu