NA KALEMEGDANU TRI PROJEKTA: Na Beogradskoj tvrđavi izvode se radovi na Zindan i kapiji Karla Šestog

A. Z. K.

03. 04. 2022. u 07:52

U DECEMBRU su na Beogradskoj tvrđavi započeta tri velika projekta, rekonstrukcija Zindan i kapije Karla Šestog, i postavljanje video-nadzora i bežičnog interneta.

НА КАЛЕМЕГДАНУ ТРИ ПРОЈЕКТА: На Београдској тврђави изводе се радови на Зиндан и капији Карла Шестог

Zindan kapija / Foto M. Anđela

Kako su za "Novosti" rekli u JP "Beogradska tvrđava" dinamika radova, po fazama projekta, izvodi se u skladu s vremenskim prilikama.

- Na Zindan kapiji predviđena je restauracija urušenog svoda prolaza - rekli su za "Novosti" u JP "Beogradska tvrđava". - Radovi koji se izvode na ovom spomeniku trebali bi da spreče prodiranje vlage unutar bedema ali i u zidove Crkve Ružice. Kapija Karla Šestog pre 50 godina je poslednji put rekonstrusana. Na njoj su vidljive promene, stanje kamene fasade je alarmantno jer je delom u fazi raspadanja, i sanacija je bila neophodna. I na ovom objektu, osim obnove oštećenih delova, biće urađena i hidroizolacija.

U decembru je započet i projekat kojim je predviđeno postavljanje video-nadzora i bežičnog interneta. Planirano je da na 64 lokacije na tvrđavi u parku Kalemegdan bude postavljeno 67 kamera visoke rezolucije. Na mestima gde nije moguće montirati video-nadzor biće postavljeni stubovi s kamerama, koji će biti visoki oko četiri metra.

Na tvrđavi će u okviru ovog projekta biti instalirana i bežična internet mreža.

- U planu je da na Kalemegdanu bude ukupno 16 pristupnih tačaka, a to će biti na mestima gde se turisti najčešće zadržavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije