POČELA OBNOVA ZINDAN KAPIJE: Grad za rekonstrukciju obezbedio milion evra

J.D.

17. 03. 2022. u 18:56

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas početak radova na rekonstrukciji Zindan kapije, a potom i završetak radova na sanaciji fasade Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda na Kalemegdanu.

ПОЧЕЛА ОБНОВА ЗИНДАН КАПИЈЕ: Град за реконструкцију обезбедио милион евра

Zindan kapija bila zaštita Istočne kapije / Foto TOB

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković i direktorka Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava” Marija Kuprešanin. 

Vesić je istakao da je došlo vreme da Grad Beograd može da uloži ozbiljan novac u rekonstrukciju Beogradske tvrđave. 

– Posle obnove Damad Ali-pašinog turbeta, Malih stepenica Jelisavete Načić, Velikih stepenica, rekonstrukcije Spomenika zahvalnosti Francuskoj i spomenika Pobednik, kao i obnove Sahat kule, došao je trenutak da krenemo sa rekonstrukcijom Zindan kapije – naveo je Vesić. 

Istakao je da će Grad Beograd u obnovu Zindan kapije uložiti nešto više od milion evra, odnosno oko 120 miliona dinara. 

– Konačno ćemo rekonstruisati ovu kapiju, koja je sagrađena u 15. veku i predstavlja blago Beogradske tvrđave. Rekonstrukcijom ćemo dobiti dosta prostora za kulturne delatnosti u okviru same kapije – najavio je Vesić. 

Uređujemo najvrednije što imamo iz naše istorije, rekao je Vesić i podsetio da je Beogradska tvrđava jedno od najposećenijih mesta stranih turista u srpskoj prestonici. 

– Na ovaj način čuvamo svoju istoriju, kulturu i identitet. Tako se čuva Beograd i tako Beograd pobeđuje – zaključio je zamenik gradonačelnika za Beoinfo.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!