GRADE BAZENE U BORČI I NA ALTINI: Ukupna cena radova 9,53 milijarde dinara

G. N.

30. 03. 2022. u 09:15

OBRISI ideje da glavni grad dobije još pet bazena, kako bi sugrađani mogli da uživaju u letnjim mesecima, sve su konkretniji.

ГРАДЕ БАЗЕНЕ У БОРЧИ И НА АЛТИНИ: Укупна цена радова 9,53 милијарде динара

Foto Fejsbuk

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je tender za projektovanje i izgradnju četiri sportska objekta i kupališta u Grockoj, na Paliluli, u Lazarevcu i u Zemunu. Tako će se nove lokacije za bazene pridružiti ranije najavljenoj na Vračaru. Zainteresovane firme za ovaj posao imaju rok do 6. maja da dostave ponude.

Prema podacima iz konkursne dokumentacije, procena je da će ovaj ambiciozni posao ukupno da košta 9,53 milijarde dinara. Kako stoji u tenderu, investitor će imati obavezu da izgradi četiri bazena sa pratećim objektima.

- Prva i druga partija vrednosti 1,9 i 1,8 milijardi dinara odnose se na gradnju u Grockoj, koja će se odvijati u dve faze. Druga se odnosi na Borču i vredna je 2,24 milijarde dinara, a treća i četvrta partija u Lazarevcu i na Altini u Zemunu, vredne 1,4 milijarde i 2,24 milijarde dinara - navodi se u tenderu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da se od sedamdesetih godina prošlog veka u Beogradu nisu gradila četiri sportska kompleksa sa otvorenim bazenima u isto vreme.

Foto P. Mitić

- Hvala Bogu sada imamo dovoljno para za to, ali nije sve u parama. Treba i volje i želje. Imao je Beograd razna rukovodstva, bilo je tu ljudi koji vole sport ali nikome nije palo na pamet da izgradi jedan bazen, a ne četiri - napisao je Vesić na svojoj fejsbuk-stranici.

Precizirane su i lokacije budućih kompleksa. Jedna od njih biće pored ušća reke Gročice u Dunav. Sportski kompleks u Borči planiran je između kanala Vizelj i Pretok, a pored fudbalskih terena i kajakaškog kluba. U Lazarevcu, na mestu gde se Šušnjarica uliva u Lukavicu, nalazi se postojeći gradski otvoreni bazen, koji će biti rekonstruisan i uklopljen u sportski kompleks. Bazeni u Zemunu nalaziće se uz auto-put za Novi Sad, između Altine i Zemun Polja.

Podsetimo, početkom prošle godine zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je gradnju olimpijskog bazena na Vračaru. Tada je rečeno da će sugrađani već ovog leta moći da plivaju na novoizgrađenoj lokaciji.

- Ovo je bila želja građana, koju su iskazali u anketi o tome šta treba da se gradi u njihovoj opštini - rekao je Vesić. - Mi smo se opredelili za lokaciju koja se nalazi na 63 ara u Južnom bulevaru 69. Pored toga biće napravljena i jedna multifunkcionalna hala za nekoliko sportova, što će omogućiti žiteljima Vračara, pogotovo onim najmlađim da, pored otvorenog i zatvorenog bazena, koriste i salu gde će moći da treniraju i mnoge druge sportove.

Inače, Sekretarijat za investicije krajem 2020. godine oglasio je tender za izradu urbanističkog projekta i tehničke dokumentacije za izgradnju sportskog kompleksa na Vračaru. U okviru njega predviđen je i otvoreni bazen - olimpijski i dečji. Takođe, planiran je i slobodni prostor za posetioce oko bazena sa tuševima u okviru objekta.

 

OBNOVLjENO KUPALIŠTE NA BANjICI

LETOS su obnovljeni bazeni na Banjici i to posle višegodišnjeg sudskog spora.

- Uspeli smo da pronađemo rešenje kojim su svi zadovoljni, tako da će bazene koristiti svi građani Beograda, ali Banjica ostaje dom vaterpolista Partizana - kazao je Vesić. - Oni će ovde imati apsolutno sve uslove, sve termine koji su im potrebni, koje neće plaćati, kako bi mogli da nastave da rade ono što su do sada, da prave najbolje vaterpoliste koji će pronositi slavu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna