PUTARI OD BORSKE DO PETLJE "LASTA": Raspisan tender za izgradnju puta od naselja Stepa do Braće Jerković

Š. Marović

03. 03. 2022. u 06:00

GRAD Beograd raspisao je tender za izgradnju saobraćajnice od naselja Stepa Stepanović do Braće Jerković na Spoljnoj magistralnoj tangenti (SMT), na potezu od Borske ulice do petlje "Lasta". Procenjena vrednost radova je 1,6 milijardi dinara, a rok za završetak posla biće 18 meseci.

ПУТАРИ ОД БОРСКЕ  ДО ПЕТЉЕ ЛАСТА: Расписан тендер за изградњу пута од насеља Степа до Браће Јерковић

Obnovljena Save Maškovića je deo ovog putnog pravca, Foto I. Marinković

Ukupna dužina ove saobraćajnice iznosiće 1.067 metara, sa svim pripadajućim raskrsnicama. Trasa koja se gradi počinje neposredno posle raskrsnice sa Ulicom vojvode Stepe, pruža se pored naselja Stepa Stepanović, ukršta se sa Bulevarom Peka Dapčevića i završava neposredno posle raskrsnice sa Ulicom braće Jerković.

- Saobraćajnica koju gradimo obuhvata i vijadukt dužine 253 metra koji se nalazi na potezu od Bulevara Peka Dapčevića do Ulice braće Jerković - kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Širina saobraćajnice je 24 metra, sa po dve saobraćajne trake po smeru, obostranim trotoarima i mostovskom konstrukcijom. Radovi će se izvoditi u dve faze, kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano i bezbedno. Prvu fazu čini deonica od Vojvode Stepe do iza raskrsnice sa Bulevarom Peka Dapčevića, dok je druga faza nastavak deonice do kraja Sektora 3, kod naselja Braće Jerković.

U toku prethodne godine, Direkcija za građevinsko zemljište završila je proširenje ulica Save Maškovića i Crnotravske, koje su deo ovog putnog pravca. Takođe, posle sedam godina urađeno je 130 metara puta koje je žitelje naselja Stepa Stepanović povezalo na Ulicu vojvode Stepe, odnosno na ovaj prsten.

Spoljna magistralna tangenta počinje na Topčideru i prostire se kroz Rakovicu duž Ulice patrijarha Pavla, pre nego što promeni pravac istočno, duž ulica Pere Velimirovića i Borske. Nastavlja se do petlje "Lasta" i ukršta sa auto-putem E75. Dalje se, istočno, kružnim putem vezuje sa severno-južno orijentisanom Spoljnom magistralnom tangentom (EATR) duž Mokroluške ulice. EATR se proteže istočnom ivicom grada ka reci Dunav kod Ade Huje, gde prelazi reku novim mostom preko Dunava i završava na raskrsnici sa Pančevačkim putem. Ukupna dužina tangente je 21,7 kilometara.

MOST NA ADI HUJI

NAJVAŽNIJI projekat Spoljne magistralne tangente predstavlja most na Adi Huji čija bi izgradnja, posle nekoliko odlaganja, konačno mogla da počne do leta. Kako je ranije najavljeno, u naredna dva meseca trebalo bi da bude potpisan ugovor o njegovoj izgradnji.

Projekat za most je završen, a celokupna dužina biće 3.498 metara, širina konstrukcije 32,5 metara, sa po tri saobraćajne trake u oba smera i pešačkim stazama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave