GARAŽU KOD "PINKIJA" GRADE NA PROLEĆE: U martu bi trebalo da počnu radovi na podzemnom prostoru za ostavljanje 150 automobila u centru Zemuna

S. V.

12. 01. 2022. u 08:51

GRADNjA podzemne garaže kod hale "Pinki" u Zemunu, površine 5.407 kvadrata i 150 mesta, počinje u martu.

ГАРАЖУ КОД ПИНКИЈА ГРАДЕ НА ПРОЛЕЋЕ: У марту би требало да почну радови на подземном простору за остављање 150 аутомобила у центру Земуна

Foto Tanjug

JKP "Parking servis" juče je raspisalo tender za ovaj projekat, vredan 700 miliona dinara, a planirano je da radovi traju dve godine.

Ovo je prva podzemna garaža koja će biti izgrađena na teritoriji Zemuna, čime će se rešiti dugogodišnji problem parkiranja u samom centru ove opštine na Dunavu. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić juče je rekao da je planiran jedan sprat i dva pristupa sa rampama. Ulazna rampa za automobile trebalo bi da bude na prilazu iz ulice Gradski park, dok je izlazna u Nemanjinoj.

- Ovde nije moguće da se izgradi više od jedne etaže, budući da Zemun ima visoke podzemne vode, a i blizu je Dunava - objasnio je Vesić.

- Nova parking-mesta biće važna, pre svega za one koji dolaze u sportski centar "Pinki".

Blizu je i gimnazija koja je nedavno obnovljena, kao i OŠ "Svetozar Miletić". Uradićemo ispred i plato koji će imati mnogo više zelenila.

Kako je Vesić rekao, juče je bilo tačno 17 godina otkako je poslednji put u glavnom gradu izgrađena podzemna garaža. U međuvremenu, u Beogradu je mnogo više automobila. Prema procenama, svake godine u prestonici bude registrovano 50.000 novih vozila, a sve je manje parking-mesta. Vesić ističe da će zato u narednih godinu dana početi da se grade još četiri garaže u prestonici.

Goran Vesić juče na prezentaciji, Foto Tanjug

Dobijena je građevinska dozvola za garažu u Vlajkovićevoj ulici, koju radi kineska kompanija. Takođe, prostor za ostavljanje automobila biće i u Fruškogorskoj ulici, na uglu sa Pop Lukinom.

Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković podsetio je da su u prethodnih osam godina rekonstruisane sve garaže, kako stanarske, tako i velike gradske.

- U narednom periodu ćemo da raspišemo još jedan tender za garažu u Skerlićevoj ulici na Vračaru. Rešiće se i parking za turističke autobuse, koji će imati svoje mesto na krovu garaže.

Parkiralište ispred zemunskog sportskog centra, Foto N. Skenderija

Fokus na glavnoj ulici

OSIM podzemne garaže u Zemunu, zamenik gradonačelnika najavio je i nekoliko novih projekata koji će u narednom periodu biti realizovani na teritoriji ove opštine.

Sledeće godine počinje kompletna rekonstrukcija Glavne ulice, hala "Pinki" konačno je vraćena Gradu na upravljanje, uređeno je 70 fasada i planira se krečenje još 30, završava se dokumentacija za projekat obnove zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva i Avijatičarskog trga...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)