PONOS ŠKOLE NA MURALIMA U HOLU: U OŠ "Bora Stanković" na Banjici u petak otvaranje neobične izložbe

Lj. B.

08. 12. 2021. u 06:47

LIKOVI prvog tenisera sveta Novaka Đokovića, zlatnih vaterpolista Filipa Filipovića i Živka Gocića, dečjeg hirurga Dragana Vukanića, dramske spisateljice Biljane Srbljanović, glumica Anite Mančić, Bojane Maljević i Milene Radulović kao i još 15 poznatih ličnosti iz različitih oblasti, oslikani su u centralnom holu beogradske osnovne škole "Bora Stanković" u Paunovoj ulici na Banjici.

ПОНОС ШКОЛЕ  НА МУРАЛИМА У ХОЛУ: У ОШ Бора Станковић на Бањици у петак отварање необичне изложбе

Foto N. Fifić

Svi oni su bivši učenici ove ustanove, a projekat koji podrazumeva oslikavanje likova svih slavnih đaka u centralnom holu njihove nekadašnje škole nosi naziv "Korifeji našeg doba" i realizovan je uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvete, nauke tehnološkog razvoja.

Ovu neobičnu "izložbu" otvoriće u petak direktorka Rada Rakočević i ministar prosvete, takođe bivši đak ove škole, Branko Ružić, a očekuje se prisustvo skoro svih poznatih učenika koji su svoju ranu mladost proveli u "Bori".

Rada Rakočević, Foto I. Marinković

U školi se nadaju i dolasku Novaka Đokovića, a izvesno je da će se oni koji ne budu mogli da prisustvuju događaju obratiti putem video-bima.

- Radovi se privode kraju, do petka će sve biti završeno - kaže za "Novosti" direktorka Rada Rakočević.

Foto Privatna arhiva

- Razmišljala sam kako na najbolji način da se odužimo i uvažimo legende koje su dečje dane provele kod nas, a zahvaljujući kojima je naša škola često pominjana po svetu. Mnogi su svojim uspesima proslavili kako našu zemlju tako i školu. Zahvaljući njima, ova ustanova više puta je pominjana na najvećim teniskim takmičenjima, kao i na Olimpijskim igrama u Tokiju i prethodnim u Riju, jer su na tim velikim takmičenjima učestvovali i medalje osvajali đaci naše škole.

Novak Đoković, Foto AP

Bojana Maljević, Foto N. Skenderija

Anita Mančić, Foto V. Danilov

KOMPLETNO UREĐENjE ZGRADE

OSLIKAVANjE zida likovima slavnih ličnosti koje su učili u "Bori", samo je jedan od projekta ove škole u čiju je modernizaciju uloženo mnogo truda i sredstava.

- Imala sam apsolutnu podršku republičkih i gradskih vlasti da "ruinu" od 6.000 kvadrata dovedem u red, kako bismo služili za primer u svakom pogledu - istakla je direktorka Rakočević.

- Grad Beograd je izdvojio sredstva i za izradu potrebne dokumentacije za ozakonjenje, jer je škola bila objekat bez namene i iz tih razloga su se javljali problemi sa dozvolama. Zgrada škole je sada ozakonjena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024