POSLE POLA VEKA OBEĆANJA: Postavljena građevinska tabla, sutra počinje izgradnja beogradskog metroa

B.B.

21. 11. 2021. u 14:24

NA Makiškom polju, gde sutra počinje izgradnja beogradskog metroa, postavljena je građevinska tabla koja označava koji će se radovi izvoditi u ovoj fazi izgradnje depoa za metro, objavio je zamenik gradonačlenika Goran Vesić. On je naveo da, sutra kada počnu radovi na izgradnji metroa, biće tačno 50 godina, 11 meseci i 18 dana od kako je Beograđanima obećan metro.

ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА ОБЕЋАЊА: Постављена грађевинска табла, сутра почиње изградња београдског метроа

Skupština grada

- Za ovih pola veka bilo je dobrih i loših vremena, ali nikada nije bilo ni političke odlučnosti, snažnog vođstva, para, zakonskih i urbanističkih preduslova da se metro gradi. Sada, prvi put, to imamo - napisao je Vesić. - Beograd se zahvaljuje predsedniku Vučiću zato što je stao iza projekta izgradnje metroa i zato što će Republika Srbija obezbediti između 4,4 i 4,6 milijardi evra za izgradnju prve dve linije metroa. Beograd, sa najvećim budžetom u istoriji koji će 2022. godine iznositi 1,345 milijardi evra, sam ne bi mogao da izgradi tako brzo dve linije metroa.

On se zhavalio predsedniku Vučiću zato će ovog meseca biti potpisan ugovor sa ruskim partnerima o rekonstrukciji i izgradnji mreže gradske i prigradske železnice.

- Do 2028. godne imaćemo 223 kilometara gradske i prigradske železnice, sa 76 stanica i preko 500 polazaka dnevno, kao i novih 42,6 kilometara tramvajske mreže i 130 novih tramvaja - naveo je Vesić. - Vrednost ovog projekta biće više od 1,6 milijardi evra. Ljudi koji žive u prigradskim opštinama imaće gradski voz do i iz Beograda na svakih 10-12-15 minuta u špicu i svakih 45 minuta van špica. Beograd će do 2030. godine preći na šinski podsistem javnog saobraćaja kao dominatni podstistem i neće imati nijedno vozilo javnog prevoza koje će ići na fosilna goriva.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!