OTKRIVAJU BISTU ALEKSANDRA NEVSKOG: Ruska delegacija na čelu sa gubernatorom Aleksandrom Beglovom doputovala u srpsku prestonicu

M. S.

18. 11. 2021. u 08:00

BISTA Aleksandra Nevskog u porti istoimene crkve biće otkrivena danas, a svečanosti prisustvuje i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov, koji je juče doputovao u Beograd.

ОТКРИВАЈУ БИСТУ АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ: Руска делегација на челу са губернатором Александром Бегловом допутовала у српску престоницу

Radojičić i Beglov, Foto Novosti

On je zajedno sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, koji ga je sačekao na aerodromu, položio vence na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda 1944, "Večni plamen" i Spomenik crvenoarmejcu. Nakon toga počast palim borcima odata je i na Ruskom nekropolju i ruskoj spomen-kosturnici na Novom groblju.

- Koristimo ovu priliku da se setimo svih generacija koje su dale svoje živote za našu slobodu. Na ovaj način još jednom gubernator Beglov i ja ukazujemo na lično poštovanje prema stradalima, kao i poštovanje građana naših gradova prema palim borcima  naglasio je Radojičić.

Crkva Aleksandra Nevskog, Foto A. Stanković

Gubernator Aleksandar Beglov je zahvalio gradonačelniku Beograda, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu na tome što čuvaju sećanje na stradale u oslobodilačkim ratovima.

- Ovo su mesta sećanja za sve nas. Na Ruskom nekropolju leže brojni potomci starosedelaca Sankt Peterburga, koji su sticajem teških okolnosti našli svoj poslednji dom u Beogradu - istakao je Beglov i zahvalio što se, kako je naveo, i u teškim okolnostima u Srbiji čuva sećanje na one koji su dali svoje živote.

Ruska delegacija biće u Beogradu do 20. novembra, a predstoje im sastanci u vezi sa realizacijom Sporazuma o saradnji između dva grada potpisan u septembru.

POVODOM 800. GODINA OD ROĐENjA

KAMION sa bistom Aleksandra Nevskog stigao je pre nešto više od mesec dana u Beograd, a povodom obeležavanja 800. godina od rođenja ruskog kneza, vojskovođe i svetitelja. Na spomeniku su na oba jezika ugravirane reči Nevskog: "Bog nije u snazi, nego u istini".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili