NOVI KOMPLEKS UMESTO KUĆE BRANKA PEŠIĆA: Građevinske mašine uveliko rade na adresi čuvenog gradonačelnika u zemunskoj Ulici cara Dušana 104

Milica STANOJKOVIĆ

08. 11. 2021. u 07:52

NA mestu porodične kuće nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Branka Pešića u Ulici cara Dušana 104 u Zemunu biće podignut stambeni blok sa četiri objekta, koji će nositi naziv "Rezidencijalni kompleks Branko Pešić". Dom omiljenog prvog čoveka prestonice, o čijem životu je nedavno premijerno predstavljen dokumentarac, bageri su načeli, ali kako se šuška, deo objekta biće sačuvan i pretvoren u spomen-sobu, koja će čuvati sećanje na najpoštovanijeg gradonačelnika.

НОВИ КОМПЛЕКС УМЕСТО КУЋЕ БРАНКА ПЕШИЋА: Грађевинске машине увелико раде на адреси чувеног градоначелника у земунској Улици цара Душана 104

Očekuje se da posao bude gotov za 18 meseci / Foto I. Marinković

Kako su se uverili reporteri "Novosti", dvorišni deo porodične kuće i pekare koja se nalazila na tom broju već je porušen, što se moglo videti kroz kapiju koja je pod ključem. Spoljašnji zid i deo objekta ipak nije nestao, a Zemunci se nadaju da će makar delić ostati sačuvan. Komšije koje se sećaju anegdota sa Pešićem i njegovog jedinstvenog načina rešavanja problema, sa nostalgijom gledaju na nestanak kuće i jednog vremena s njim.

- Svi su znali njegovu adresu, to nije bila tajna. Videli smo da su počeli da ruše i čuli smo da će na tom mestu da bude neki memorijalni kompleks posvećen njemu. Bilo bi lepo da se na neki način sačuva uspomena na njega - kaže jedan od suseda.

Spomen-soba bi prema nezvaničnim informacijama, sadržala deo nameštaja i nekih drugih njegovih ličnih predmeta, a spoljašnjost bi bila replika njegove kuće.

Ipak ovaj projekat kako saznajemo, radi se uz saglasnost porodice Pešić.

- Sada se izvode zemljani radovi, a očekuje se da kompleks bude završen u narednih 18 meseci - kažu u firmi koja gradi "Rezidencijalni kompleks Branko Pešić". - Suinvestitor jeste njegova porodica tako da za sve imamo njihovu saglasnost.

Kako se može videti na sajtu na kome je predstavljen budući izgled projekta, kompleks će se sastojati iz dva frontalna i dva uvučena atrijumska objekta, sa ukupno 67 stanova, velikim poslovnim prostorom i 89 parking-mesta.

- Rezidencijalni kompleks Branko Pešić nalazi se u najlepšem delu Zemuna u Ulici Cara Dušana 104-106, na mestu nekadašnje porodične kuće legedndarnog gradonačelnika Branka Pešića. Blizina Gardoš kule, istorijskog jezgra Zemuna i zemunskog keja, sa svim pratećim pogodnostima - navodi se u ponudi stanova.

CEO ŽIVOT NA JEDNOM MESTU

BRANKO Pešić rođen je 1. oktobra 1922. godine u Zemunu i ceo život proveo je u svojoj porodičnoj kući iz koje nije želeo da se preseli zbog bilo koje funkcije. Za vreme njegovog mandata kao gradonačelnika od devet godina i 14 dana, od 1965. do 1974. izgrađeni su i projektovani važne građevine. "Beograđanka", Mostarska petlja, Terazijski tunel, most Gazela samo su neki od zdanja koja je "gradio" Pešić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju