ŠKOLA PLAĆA RAČUNE, A PRIVATNIK ZARAĐUJE: Učenici OŠ "Branko Radičević" godinama ne mogu da koriste svoj bazen

B. Borisavljević

01. 11. 2021. u 09:23

SNOVI generacija osnovaca da će u svojoj školi "Branko Radičević" naučiti da plivaju potopljeni su u bazenu koji, već skoro deset meseci, koristi privatnik kome je istekao ugovor o zakupu.

ШКОЛА ПЛАЋА РАЧУНЕ, А ПРИВАТНИК ЗАРАЂУЈЕ: Ученици ОШ Бранко Радичевић годинама не могу да користе свој базен

Foto Z. Jovanović

Da paradoks bude veći, zakupac, kojeg gotovo godinu dana ne mogu da isele, jer je bivši nastavnik fizičkog iz iste škole Slobodan Rodić, čija škola plivanja "Boda roda" radi bez ikakvog pravnog osnova. Osmoletka, čiji đaci i profesori nemaju pristup bazenu, plaća njegove račune za struju, vodu i grejanje, a trenutni dug je nešto manji od 50.000 evra, bez zateznih kamata. Spor je, od februara, pred Privrednim sudom.

Još 1975. godine, kada je OŠ "Branko Radičević" počela da radi u sadašnjoj zgradi, prednost najmodernije škole je bila upravo to što deca, tokom čitavog školovanja, imaju bar jednom sedmično čas fizičkog u bazenu. Generacije đaka novobeogradskog Bloka 45, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dičile su se time, a osnovci širom Beograda im zavideli. Sve se, međutim, promenilo 2011. godine.

Prema rečima direktorke Suzane Lipić, škola je počela da izdaje bazen 80-ih godina, u vreme velike inflacije, kada više nije bilo moguće pokriti troškove održavanja.

Foto Z. Jovanović

Problemi su nastali 2011. godine, kada je Rodić prestao da izmiruje obaveze. Tadašnja direktorka je podnela tužbu Privrednom sudu, ali on je i dalje odbijao da plaća. Novi ugovor je sklopljen 2015. godine.

- Dogovoreno je da škola povuče tužbu, da se obaveze u iznosu od 76.000 evra izmire u 72 rate u narednih šest godina i ponovo je potpisan ugovor o zakupu. - navodi Lipićeva.

- Ti ugovori su istekli 15. januara ove godine. Mi plaćamo struju, vodu grejanje. Na svom sajtu se reklamira kao najtopliji bazen u gradu, 30 stepeni je temperatura vode, a vazduha konstantno 28 stepeni. U ventilacione sisteme je ugradio grejače.

Lipić ističe da je, po savetu pravobranilaštva, mesec dana pre isteka ugovora poslala obaveštenje da prestaje saradnja i da zakupac za to vreme treba da izmiri svoje obaveze. Međutim, to se nije dogodilo.

- Nastavio je nesmetano da radi čekajući rešenje o iseljenju - kaže direktorka.

- U sudu su trenutno dve tužbe, jedna za iseljenje iz prostora, druga je za naplatu dugovanja iz prethodnog perioda. Nažalost, moraćemo da podnesemo i treću - za nadoknadu štete koja se sada čini školi, jer bukvalno plaćamo sve troškove, a nemamo nikakav ugovor ili sporazum. Škola nema pravo da uđe u posed dok ne dobijemo konačno rešenje o iseljenju.

Od januara, kada je istekao ugovor, počeo je periodično da uplaćuje fakture starog dugovanja.

Dok škola plivanja radi punom parom o tuđem trošku, đaci OŠ "Branko Radičević" čekaju da im sud "otključa" vrata njihovog bazena.

Na štetu ustanove

Direktorka Lipić (na slici) ističe da su ugovori, uglavnom, sklopljeni na štetu škole, bez ikakave pravne zaštite. Ugovor o zakupu iz 2015. godine imao je nekoliko aneksa.

Foto Z. Jovanović

Svaki loš po ustanovu - prvo da "Boda roda" plaća 20 odsto svih matrijalnih troškova, već sledeći 20 odsto samo za struju. Tako je julski račun za struju, kada je škola gotovo prazna iznosio 255.000 dinara.

U jednom periodu su đaci škole imali besplatne časove u terminima koje niko nije hteo, pa su ostali prazni.

Naša sagovorncia naglašava da bi, kada se reši ovaj spor, trebalo napraviti projekat sa Gradom da i druge škole mogu da imaju termine na bazenu.

Ne razgovara sa novinarima

KAKO bismo čuli i drugu stranu, pozvali smo Slobodana Rodića koji nam je rekao da ne priča sa novinarama.

Na sajtu škole se navodi da obuka za neplivače košta 5.000 dinara, a u ponudi je i proslava rođendana na školskom bazenu za 12.000 dinara!?

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POBEDNIKU 50.000 DINARA: Konkurs za studentsku priču do 30. juna