U CENTRALNIM OPŠTINAMA 150 POSUDA: Beograd dobija reciklažni centar za tretman stakla po najvišim standardima

M. S.

30. 10. 2021. u 07:52

BEOGRAD će uskoro dobiti reciklažni centar za tretman stakla po najvišim evropskim standardima.

У ЦЕНТРАЛНИМ ОПШТИНАМА  150 ПОСУДА: Београд добија рециклажни центар за третман стакла по највишим стандардима

Foto: Privatna arhiva

Ovo je juče dogovoreno potpisivanjem memoranduma u Starom dvoru o međusobnom razumevanju između Grada Beograda, Nemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED i Sekopaka na projektu "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu".

Kako je tom prilikom istakao gradonačelnik Zoran Radojičić, do sada je postavljeno 600 kontejnera za odlaganje staklenog otpada u Srbiji, a u narednom periodu još 150 takvih posuda naći će se na Savskom vencu i Starom gradu.

- Dnevna količina proizvedenog otpada u Beogradu iznosi oko 1.500 tona, a značajan deo tog otpada je staklo - naveo je gradonačelnik.

- Staklo je materijal koji se može beskonačno reciklirati i ne gubi na kvalitetu prilikom svake reciklaže. Sa druge strane, staklu je na deponijama potrebno i do 5.000 godina da se razgradi. Zato, ovim važnim poslom kao što je reciklaža stakla, štedimo značajne količine, kako sirovina tako i energije.

Izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović naglasila je da je staklo četvrti najčešći materijal na našem tržištu i čini petinu ukupne ambalaže.

- Na tržištu Srbije se godišnje plasira 87.000 tona stakla, od čega na reciklaži završi nepunih 50 odsto - rekla je Jovanovićeva.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna