POČELO KAŽNJAVANJE, KAFIĆI U CENTRU BEOGRADA POLUPRAZNI: Objekti kod Beton hale zatvoreni, u Skadarliju ne može bez kovid propusnice

Novosti online

25. 10. 2021. u 23:17

KONTROLA kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima počela je u subotu, a novčano kažnjavanje pravnih lica i građana od večeras posle 22 sata.

ПОЧЕЛО КАЖЊАВАЊЕ, КАФИЋИ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА ПОЛУПРАЗНИ: Објекти код Бетон хале затворени, у Скадарлију не може без ковид пропуснице

Provera restorana u Beogradu / Foto Z. Jovanović

Kako javlja reporter Blica, većina kafića i restorana kod Beton hale u Beogradu je zatvorena, dok u pojedinim nema više od desetak gostiju. Bašte su prazne.

Kada je reč o Skadarliji, grupa ljudi pokušala je da uđe u jedan od restorana, ali konobari su odbili da ih usluže, jer nemaju kovid propusnice. Na terenu je i policija, ali za sada nema incidenata.

Evo kolike će biti kazne za pravna i fizička lica:

300.000 dinara kazna za pravno lice,

150.000 dinara biće kažnjen preduzetnik,

50.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu,

30.000 biće kažnjavani "kovid redari", odnosno odgovorna lica za sprovođenje mera,

5.000 biće kažnjeno fizičko lice koje prekrši mere.

Kovid sertifikati su ustvari digitalni zeleni sertifikati koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa. Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na imejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Da bi digitalni zeleni serifikat bio validan on mora da sadrži bar:

* Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida 19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana

* Negativan PCR test ne stariji od 72 sata

* Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati

* Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom

* Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. Dodaje se da digitalni zeleni sertifikat građani mogu imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)