NAJBOLJE SORTE IZ PODRUMA MANASTIRA: Festival vina održan u porti hrama svetog proroka Ilije na Zvezdari

S. V.

19. 09. 2021. u 08:17

U PORTI Hrama Svetog proroka Ilije u zvezdarskom naselju Mirijevo juče je održan Festival vina koji je okupio veliki broj ljudi.

НАЈБОЉЕ СОРТЕ ИЗ ПОДРУМА МАНАСТИРА: Фестивал вина одржан у порти храма светог пророка Илије на Звездари

BLAGOSLOV Pozdrave poglavara SPC preneo je njegov vikarni episkop Justin, Foto Z. Jovanović

Na štandovima, posetioci su imali priliku da degustiraju i kupe proizvode najboljih sorti manastirskih vinarija, ali i sireve, meleme, med, tamjan iz Studenice, Hilandara, Gračanice, Dečana, Tvrdoša...

Ovaj festival otvoren je pesmom "Ovo je Srbija", koju je izveo mešoviti hor, posle čega su deca čitala "Očenaš". Iako je bilo najavljeno da će manifestaciju posetiti i patrijarh Porfirije, obaveze su ga u tome sprečile, a blagoslov i pozdrave poglavara SPC preneo je njegov vikarni episkop Justin. Takođe, manifestaciji je prisustvovao i umirovljeni vladika kanadski Georgije.

- Ovo saborovanje posvećeno je vinu, koje i te kako ima veze sa crkvom, hrišćanstvom i našom pravoslovnom verom - rekao je vladika Justin okupljenom narodu.

- Još su stari Latini rekli "u vinu je istina" i zaista, to izdržava suštinu naše vere, jer upravo u vinu koje se osvećuje na svetoj liturgiji prisutan je sam Hrist, sam Bog koji je put, istina i život. Svaki naš susret na liturgiji i oko crkve treba da nas na to podseća, da se upoznamo sa istinom koja će nas osloboditi.

Foto Z. Jovanović

 

Oni koji su želeli da probaju vino, na ulazu među štandove dobijali su čašu, a zauzvrat su ostavljali dobrovoljne priloge koji su namenjeni za obnovu objekata u porti mirijevskog hrama.

DRUŽENjE DO UVEČE

LEPA atmosfera i druženje na Festivalu vina u Mirijevu nastavljeni su sve do večernjih sati. Posetioci su uživali u bogatom muzičkom programu, zvucima gitare, tradicionalnoj muzici i pojanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!