POPIS STAJAĆIH VODA: Sekretarijat za zaštitu životne sredine raspisao tender za spas ekosistema u gradu

A. Z. KLISURIĆ

14. 09. 2021. u 12:37

DIVLjA gradnja izaziva mnogobrojne probleme, a jedan od njih podstakao je Sekretarijat za zaštitu životne sredine da pokrene projekat izrade Katastra stajaćih ekosistema.

ПОПИС СТАЈАЋИХ ВОДА: Секретаријат за заштиту животне средине расписао тендер за спас екосистема у граду

BLAGO Bara u okolini Beograda, Foto I. Milanović

Uz pomoć ovog plana trebalo bi da se iskoriste prirodni resursi, ali i da se revitalizuju i saniraju postojeća vodena područja.

Kako su za "Novosti" rekli u ovom sekretarijatu, Beograd je zahvaćen masovnom izgradnjom, a novi stambeni objekti pritiskaju postojeću kanalizacionu mrežu, ali i prestoničke ekosisteme. Izrada katastra ima za cilj unapređenje kvaliteta voda.

- U okviru naših nadležnosti su poslovi koji se odnose na izradu projekata u oblasti zaštite, očuvanja i racionalnog korišćenja prirodnih resursa - govore za "Novosti" u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

- Posledica nelegalne gradnje je direktno ispuštanje otpadnih voda u otvorene vodotoke, niz padine, u kanale, čak i u kišnu kanalizaciju što vrši pritisak na ekosisteme stajaćih voda.

Kako objašnjavaju u Sekretarijatu, izradom katastra biće popisani svi ekosistemi stajaćih voda na teritoriji prestonice. Na ovaj način steći će se i uvid u ekološki kvalitet jezera, močvara i bara.

- Želimo da pružimo podršku za razvoj i realizaciju istraživačkih i inovativnih projekata u oblasti zaštite i poboljšanja kvaliteta močvara i bara u urbanim uslovima - govore u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Trenutno je u toku tender, koji će biti otvoren do 17. septembra. Rok za realizaciju projekta je 30 dana, od dana zaključenja ugovora.

KANALI NA LEVOJ OBALI DUNAVA

ISPUŠTANjE otpadnih voda u kanale jedan od je od velikih problema na levoj obali Dunava. Kakav problem može da izazove nemar pojedinaca, bila je i slika poplava koja je zadesila naselja na levoj obali tokom 2019. godine. Nije retkost ni da živi svet u ovim vodama umire zbog zagađujućih materija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)