BRINU O DECI DUŽE OD VEKA: Predškolska ustanova "Dečiji dani" na Starom gradu jedna je od najstarijih ovog tipa u Srbiji

B. Borisavljević

08. 08. 2021. u 11:39

DEVOJČICE i dečaci u belim haljinicama, roditelji u odelima, vaspitači u uniformama bolničarki, slika je iz "Dunavskog obdaništa" pre više od jednog veka.

БРИНУ О ДЕЦИ ДУЖЕ ОД ВЕКА: Предшколска установа Дечији дани на Старом граду једна је од најстаријих овог типа у Србији

Foto Z. Jovanović

Generacije mališana su prve korake, reči, pesmice, naučili su u vrtićima Predškolske ustanove "Dečiji dani" na Starom gradu, koja je nedavno proslavila 102. rođendan. Tokom decenija, sa klincima su se u vrtićima družili i veliki Duško Radović, Ljubivoje Ršumović, Branko Kockica... Sve zgrade u kojima se nalaze vrtići su pod zaštitom države.

RADOVI Posebna edicija poštanskih markica, Foto Z. Jovanović

Prema rečima Sanje Lazović, direktorke PU "Dečiji dani", za početak predškolskog obrazovanja na Starom gradu uzima se 1919. godina jer su tada, po ugledu na evropske gradove, deca počela da se okupljaju i da se njima neko bavi. Zvanično je "Dunavsko obdanište" počelo da radi 1932. godine. Otvorio ga je tadašnji gradonačelnik Budimir Nešić. Njegova kćera Olga bila je kuma i dala je vrtiću ime. Iako je zakoračila u desetu deceniju života, stalni je gost na rođendanu.

- Vaspitačice su nekada izgledale kao bolničarke, u uniformi sa kapom - priča Lazović.

- Na starim slikama i snimcima, se vidi kako one uzimaju decu od roditelja na ulazu u obdanište, zatim ih presvlače u vrtićku garderobu, bele haljinice i za dečake i devojčice. Pošto je tada porodiljsko trajalo tri ili šest meseci, u jasle se polazilo ranije. Na snimcima vaspitačice kupaju bebe u koritu, oblače i smeštaju u krevetac, a sobe su ličile na bolničke.

Sanja Lazović, Foto Z. Jovanović

"Kopajući" po starim spisima, nađeno je pismo od majke, otkucano na pisaćoj mašini, koje u stvari bilo prijava za vrtić. Osim ličnih podataka roditelja, navedena su i primanja roditelja, preduzeća u kojima rade. Većina epizoda čuvene dečije emisije "Kocka, kocka, kockica", snimljene su u vrtiću "Skdarlija"

- U vrtiću "Terazije" smo našli fotografiju kako na terasi golu decu vaspitačice polivaju crevom i rashlađuju ih, tokom leta - kaže Lazović. - Kada bi se to danas desilo, izbio bi skandal. Deca su išla po tri nedelje na more, bez mobilnih i vajber-grupa.

Desilo se da je vaspitačica devojčicu koja je imala izuzetno dugu kosu odvela kod frizera i ošišala, jer nije mogla da je neguje. Mislite da su se roditelji bunili? Saradnja sa društvenom sredinom bila je izuzetna. Tako su deca sa tadašnjim saobraćajncima sa belim rukavicama "regulisala saobraćaj", u vrtić su dolazili Duško Radović, Ljubivoje Ršumović i pričali sa mališanima.

Foto Z. Jovanović

U čast obeležavanja jubileja, radovi mališana iz strogradskih vrtića našli su se u posebnoj ediciji poštanskih markica, koje je štampala "Pošta Srbije". Svakog petka vrata kancelarije direktora otvorene su za mališane, koji mogu da kažu šta im treba, šta im smeta, da iznesu svoje predloge.

- U početku su samo tražili, pa hoće bojice, tobogan - kaže Lazović. - Rekla sam im da ne može tako. Da imamo prava i obaveze. Sada polemišemo o vaspitnom radu, spremamo se da od septembra napravimo vrtićki parlament. Morate da slušate decu. Treba ih uvažavati.

Što sam starija, sve ih više poštujem. Deca su najbolji ljudi.

Kako je Dorćol postao veliko gradilište, u vrtićima na Starom gradu je sve više mališana.

Foto Z. Jovanović

MALI POVRTARI

Iako žive u centru grada, mališani već dobro znaju da razlikuju vrste povrća. U malim lejama, sade, polivaju, pleve, beru plodove.

- Fondacija "Novak Đoković" je, u okviru svog projekta "Azbuka zdravih navika", napravila i posadila pet leja - navodi Lazović.

- Sa decom i vaspitačima rade stručnjaci za organsku hranu, koje ih šta se radi. Posadili su jagode, grašak, paradajz, kelerabu, papriku, kupus... Već smo probali povrće i odlično je. Sledeći faza je da, roditelji i deca, u našoj kuhinji pripremaju zdrave obroke.

LIČNA KARTA

U sklopu predškolske ustanove se nalazi 11 vrtića sa oko 2.300 dece i 350 zaposlenih.

- U nekoliko vrtića nema dvorište, jer nisu namenski pravljene zgrade - kaže Lazović.

- To nas ograničava, jer imamo roditelje koji neće da upišu decu u obdanište, gde ne mogu da izlaze napolje. Sa druge strane, za one koji imaju dvorište vlada veliko interesovanje za upis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024