"OBUČENA STAKLA" ZAKLANJAJU VIDIK: Oblepljivanje vozila reklamama nije nezakonito, ali putnicima se žale

A. Z. KLISURIĆ

27. 07. 2021. u 10:27

MARKETINŠKE folije na vozilima javnog gradskog prevoza, koje zaklanjaju vidik putnicima, i dalje stvaraju "glavobolju" .

ОБУЧЕНА СТАКЛА  ЗАКЛАЊАЈУ ВИДИК: Облепљивање возила рекламама није незаконито, али путницима се жале

Foto Z. Jovanović

Iako je ovakav način oglašavanja zakonski dozvoljen, deluje da se Beograđani neće "pomiriti" sa ovom odlukom, jer Sekretarijatu za inspekcijske poslove pristižu žalbe ovim povodom.

Autobusi, tramvaji i trolejbusi zgodno su mesto za reklamiranje, zbog kilometraže koju "ubiju", dobro dođu oglašivačima. Ipak putnicima "obučeni" prozori zaklanjaju vidik i smetaju, ali, kako kažu, ima razlike i u folijama.

- Primetila sam da se kroz neke folije ne vidi apsolutno ništa, i teško je razaznati gde se nalazite u pojedinim trenucima. Folije su bile guste, a još ako padne kiša, zaista je teško orijentisati se. Ipak, vozila sam se i jednim autobusom koji je bio oblepljen, ali mi folija nije smetala - priča za "Novosti" L. A.

Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, odlukom o Javnom linijskom prevozu na teritoriji grada Beograda dozvoljeno je postavljanje reklama i natpisa sa spoljašnje strane staklenih površina, upotrebom transparentne - perforirane - prozirne reklamne folije. Kako se navodi u ovoj odluci, ove reklame ne smeju da zaklanjaju vidik vozaču i putnicima.

- Reklame ne smeju da prekriju ni natpise na vozilu, kao što je broj vozila, grb grada, oznaka prevoznika - rekli su u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. - Ukoliko se ne ispoštuju ove odredbe, propisane su i novčane kazne. Prevoznici će platiti 150.000 dinara, a odgovorno lice prevoznika 20.000.

Kako su nam rekli, i tokom ove godine dobijali su prijave građana. Nakon žalbe na teren izlaze inspektori za javni linijski prevoz putnika.

- Ako inspektori utvrde da reklame nisu postavljene u skladu sa zakonskim odredbama, prevoznicima se nalaže da u određenom roku otklone nepravilnosti. Ako ne postupe po nalogu inspektora, izriču se propisane novčane kazne - navode u Sekretarijatu.

NAJSKUPLjI "ŠPANAC"

PONUDE za reklamiranje oglašivači dostavljaju na adresu GSP do 15. u mesecu. Najniža cena koju ponuđači moraju da daju kako bi "obukli" zglobni autobus i trolejbus na mesec dana je 22.680 dinara, tramvaj je malo skuplji i cena je 24.300, a ovo su iznosi bez uračunatog PDV. Cena za solo vozila i tramvajske prikolice je 16.200 bez PDV. Najskuplje je obući "španca", a oglašivači za "oblačenje" ovog vozila moraju da izdvoje 81.000 dinara bez PDV mesečno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024