UDOMI ME, NE KUPUJ: JKP "Veterina" pokrenula veb-sajt za pomoć napuštenim životinja

A. V. VOJINOVIĆ

26. 07. 2021. u 11:30

POČETKOM juna JKP "Veterina Beograd" pokrenula je jedinstveni veb-sajt "Udomi me, ne kupuj".

УДОМИ МЕ,  НЕ КУПУЈ: ЈКП Ветерина покренула веб-сајт за помоћ напуштеним животиња

Foto N. Skenderija

Proradio je sa ciljem da što više napuštenih pasa i mačaka bez doma pronađe nove vlasnike. Ljubitelji krznenih životinja ovim putem mogu dobiti sve informacije o psima i mačkama i kako da ih usvoje, kao i da pročitaju i savete o vakcinaciji, čipovanju, zaštiti od parazita, sterilizaciji, redovnim pregledima, bezbednosti u vozilu...

- Sajt www.udomimenekupuj.rs pokrenut je sa željom da zainteresovanim ljubiteljima životinja približimo informacije i fotografije određenih pasa i mačaka, ali ne svih, jer imamo oko 3.500 napuštenih pasa u naših pet prihvatilišta - navode, za "Novosti", nadležni iz JKP "Veterina Beograd".

- Izaberemo određenih deset do 15 napuštenih životinja i na zanimljiv način i opis uz fotografije ih predstavimo na sajtu, koji je isključivo namenjen za udomljavanje ovih životinja. Sve u cilju da brojnim ljubimcima sa beogradskih ulica nađemo topli dom.

Pored krznenih ljubimaca bez krova nad glavom, a koji su pod "Veterininim" okriljem, zainteresovani na sajtu mogu pronaći i pse iz nekoliko udruženja koja se bave zaštitom životinja bez doma.

- Većina napuštenih pasa su mešanci, za koje mnogi kažu da su najpametnije, najvernije i najbolje životinje. Naravno, imamo i određeni broj rasnih pasa, koje su neodgovorni vlasnici ostavili na ulici, što je glavni faktor nastajanja nove populacije napuštenih životinja na ulicama grada - podvlače u ovom preduzeću.

Pored osnovnih, ali i šaljivih informacija, na primer - haski Alfi je odan i razigran, voli društvo i šetnje, dobar je pevač i pesmom bi usrećio novog vlasnika, hobi pevanje i ležanje pored kreveta, posao iz snova pevač, a inspiracija Plasido Domingo - na sajtu ljubitelji kućnih ljubimaca mogu pronaći i iskustva ranijih usvojitelja. Među njima je i priča naše poznate glumice Gorice Popović o tome kako je u svom domu našla mesta i za nova tri člana porodice - pse Paka, Belu i Malog.

PROSEK

- OD početka godine preko "Veterine Beograd" usvojeno je preko 430 napuštenih pasa i mačaka. To je u proseku slično sa brojkama od prethodnih godina, možda za deset do 15 odsto više nego lane. Prošle godine imali smo preko 780 udomljenih životinja - navode u gradskom preduzeću.

* * * * * * * *

AKCIJA ORGANIZACIJE "ANIMAL RESKJU" NA VRAČARU

POSTAVILI HRANILICE

ORGANIZACIJA "Animal reskju" postavila je na Vračaru hranilice za pse i mačke.

Smeštene su uz bandere, a građani mogu da ostave granule ili sipaju vodu u ove činije, kako bi bar malo olakšali predstojeće paklene dane napuštenim životinjama.

Foto Arhiva

- Molimo vas da ne bacate hranu okolo. Mace ne jedu riblje glave, hleb, ćevape, kosti. Hvala - piše u poruci koja je zalepljena pored hranilica. Osim natpisa zalepljen je i broj telefona ove organizacije.  A. Z. K.

Foto Arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!