SVE GOTOVO, OTKLANJAJU NEDOSTATKE: Ponovo prolongirano otvaranje nove sanitarne deponije u Vinči i prelazak u nadležnost privatnog partnera

M. STANOJKOVIĆ

10. 07. 2021. u 07:52

OTVARANjE nove sanitarne deponije u Vinči i prelazak u nadležnost privatnog partnera "Beočiste energije", koje je trebalo da počne tokom ovog meseca, ponovo je prolongirano zbog uočenih nedostataka prilikom ispitivanja spremnosti za rad.

СВЕ ГОТОВО, ОТКЛАЊАЈУ НЕДОСТАТКЕ: Поново пролонгирано отварање нове санитарне депоније у Винчи и прелазак у надлежност приватног партнера

Deo postrojenja na opštini Grocka / Foto P. Milošević

Beograđani će plaćati iste račune za sakupljanje, odvoženje i odlaganje otpada, ali će deo sredstava namenjen "Gradskoj čistoći" biti preusmeravan "Beočistoj energiji". Nove stavke na uplatnicama za obradu otpada, građane očekuju tek krajem sledeće godine kada proradi postrojenje za ovu vrstu posla.

Kada deponiju preuzme "Beočista energija", ovaj privatni partner Grada uverava da se za građane neće ništa promeniti. Ipak, naknada koju sada plaćaju s vremenom će porasti.

Iako su svi radovi predviđeni za ovu fazu privedeni kraju, nisu prošli prijem, pa se očekuju ispravke.

- Tokom ispitivanja spremnosti, uočeni su određeni nedostaci, koje je potrebno otkloniti da bi se krenulo sa radom - navode u "Beočistoj energiji". - Nova deponija je spremna da prihvati odlaganje komunalnog otpada, postrojenje za inertni otpad je spremno, kao i za preradu građevinskog otpada. Urađena je nova ulazna zgrada, kao i sva prateća infrastruktura. Nakon puštanja u rad, započeće se sanacija postojeće deponije.

S obzirom na to da sav mešoviti otpad neće moći da završava na deponiji u Vinči, kao u prethodne četiri decenije, "Gradska čistoća" bi uskoro trebalo da dobije dozvolu da kabasti i drugi otpad, koji ne bi smeo da se nađe sa komunalnim, poput boca od lakova i hemikalija, izdvaja i tretira na drugoj lokaciji. Najverovatnije negde na novobeogradskoj strani. Tada će građani, a najverovatnije od ove jeseni, na računima "Infostana" imati i taksu za odlaganje kabastog otpada.

Izmene odluke o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom kojima je ovo regulisano, usvojene su na nedavnoj sednici Skupštine grada, a stupaju na snagu od oktobra ove godine.

GRAĐEVINSKI ŠUT

KAKO objašnjavaju u "Beočistoj energiji", pogon za preradu otpada od gradnje i rušenja je operativan i spreman da reciklira 200.000 tona godišnje ove vrste otpada. Ipak, postrojenje u Vinči je premalo za količine koje prizvodu izgradnja u prestonici, zbog čega se i dalje pri Gradu i JKP "Gradskoj čistoći" razmatraju alternativne loakcije. S obzirom na to da je i bara Reva zatvorena, kako smo nezvanično saznali u "Čistoći", građevinski otpad se i dalje vozi na Vinču dok se ne nađe prihvatljivo rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna