MALI LESKOVAC BI ULICU IRISA: Žele samo "lepše ime", ili promociju predaka

A. Vojinović

21. 06. 2021. u 11:25

NA ADRESU Gradske uprave svakog dana stižu mnogobrojne inicijative građana prestonice za promenu naziva ulice u kojoj stanuju.

МАЛИ ЛЕСКОВАЦ БИ УЛИЦУ ИРИСА: Желе само лепше име, или промоцију предака

Foto Printskrin Gugl maps

Želje Beograđana su različite, neki bi hteli da njihova adresa ponese ime po preminulom članu porodice, zatim po poznatoj ličnosti koja je tu stanovala, a pojedini bi samo da saobraćajnica ponese "lepše" ime.

Na poslednjoj sedinici Skupštine grada odbornici su uslišili zanimljiv apel žitelja Palilule da njihova Ulica Mali Leskovac promeni naziv u Ulicu irisa zbog podrugljivih komentara koje su često dobijali od svojih komšija.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović za "Novosti" je navela da je teško izdvojiti neku posebnu inicijativu za preimenovanje ulica jer su, kako je istakla, razlozi različiti i svakom građaninu važni.

- Kao razloge za promenu naziva ulice navode od toga da bi hteli lepši naziv do toga da ulica u kojoj žive ponese ime po ličnosti koja je živela u toj ulici ili kraju, ili po nekom njihovom pretku, odnosno, nekoj njihovoj porodičnoj ličnosti koja je na neki način značajna za Grad Beograd - kaže za naš list Radulovićeva.

Da bi Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica uslišila želje Beograđana, njihova inicijativa mora da ispuni određene uslove.

- Prateći i poštujući dosadašnju praksu u radu Komisije, neophodno je da se imenovanja delova grada čini sa određene istorijske distance, kao i da prođu minimum tri godine od nečije smrti, kako bi se inicijativa našla na dnevnom redu Komisije, a zatim Skupštine grada Beograda, kao što je to bio slučaj za velika imena koja su ostavila trag u istoriji naše prestonice - kaže Radulovićeva.

Potrebno je i da predloženi naziv ne postoji u naseljenom mestu, odnosno, da neka ulica već ne nosi naziv po nekoj ličnosti ili toponimu koji je predložen, a inicijativa se uzima u razmatranje čim se za to stvore neophodni uslovi, zaključila je Radulovićeva.

ZADUŽILI PRESTONICU

ODLUKOM o utvrđivanju naziva ulica i trgova na teritoriji Grada Beograda polazi se od: imena ličnosti koje su potomke zadužili nesebičnim požrtvovanjem, junaštvom, odanošću, verom, dobrotvorstvom, razvojem pismenosti, nauke, struke, umetničkim stvaralaštvom.

Zatim od osoba koje su bile osnivači, upravljači, vladari, graditelji i slično u nacionalnim i svetskim razmerama, kao i značajnih događaja i datuma iz istorije, nauke, kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju