MIŠEVA I PACOVA SVE VIŠE: Počela sistematska deratizacija u nekoliko prestoničkih opština

J. DINČIĆ

07. 06. 2021. u 09:53

NA teritoriji prestonice, i u centralnim i obodnim delovima, stručne službe uočile su da je povećan broj glodara. Nehigijenska naselja kao i divlje deponije predstavljaju glavni uzročnik ovog problema. Zbog toga su radnici Sektora za ekologiju, pri JKP "Gradska čistoća", počeli sa prvim krugom deratizacije na teritoriji grada.

МИШЕВА И ПАЦОВА СВЕ ВИШЕ: Почела систематска дератизација у неколико престоничких општина

Foto Shutterstock

Tretmani se trenutno sprovode u Sremčici koja je oblepljena obaveštenjima o bačenom otrovu, a zatim se ekipe prebacuju u Rakovicu i na Novi Beograd. Iako, građani strahuju da od rasutih supstanci mogu da se otruju i ljubimci, nadležni ističu da nema razloga za brigu.

- Količina aktivne supstance koja se nalazi u parafinskoj kocki su izuzetno niske, odnosno odgovaraju težini pacova i bilo bi veoma teško da se čovek ili pas veći od pacova po težini otruje ovim sredstvom - objašnjavaju nadležni iz "Čistoće". - Takođe, parafinske kocke se postavljaju na mesta koja su teško dostupna sugrađanima, ali i životinjama, uglavnom se postavljaju u rupama.

Iako je trovanje praktično nemoguće, ukoliko dođe do takvog slučaja potrebno je obratiti se nadležnom medicinskoj ustanovi. Međutim, u proteklom periodu nadležni su dobijali prijave da nesavesni pojedinci samoinicijativno koriste sredstva za deratizaciju, a bilo je i onih koji su se lažno predstavljali kao radnici "Čistoće". Sistematska deratizacija koju nadležne ekipe sprovode u jesen i na proleće obuhvata samo javne gradske površine, priobalje i neuređene zelene površine. Takođe, nisu nadležni za suzbijanje glodara u stambenim jedinicama i na privatnim površinama.

Sa problemom glodara suočavaju se i velike svetske metropole, pa su zato vlasti u Njujorku odlučile da uvedu zamku na bazi alkohola u kojoj glodari omamljeni plivaju dok se ne udave. Ovakav princip kod nas nije razmatran.

- Ova zamka deluje vrlo nehumano sa gledišta zakona o dobrobiti životinja, jer su oni dobri plivači i potrebno je mnogo vremena da izgube snagu i da se udave - objašnjavaju stručnjaci. - Na teritoriji Beograda sistematska deratizacija se sprovodi korišćenjem zatrovanih mamaca koji su efikasni i odobreni su za korišćenje u nadležnom ministarstvu.

MNOŽE SE TOKOM ZIME

SA dolaskom hladnog vremena pacovi se sa polja i njiva sele u zapuštene hale i fabrike, podrume i mesta gde je toplije nego napolju i gde mogu da prezime. Tu se nastane, a onda lako razmnože i prošire ukoliko se ne uništavaju.

POSTAVLjANjE MAMACA

TOKOM prošle godine prema dostupnim podacima iz gradske baze znatno manje poziva građana koji se žale na glodare bilo je iz prigradskih opština. Ali kao jedan od razloga navodi se i činjenica da građani na periferiji sami rešavaju problem, kupovinom i postavljanjem rodenticidnih mamaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024