USKORO REŠENJE ZA PEŠIĆEV SPOMENIK: Plan odbora za podizanje spomenika bivšem gradonačelniku

M. S.

29. 05. 2021. u 09:17

IDEJNO rešenje spomenika nekadašnjem gradonačelniku Branku Pešiću biće izabrano na sednici Odbora za podizanje spomenika.

УСКОРО РЕШЕЊЕ ЗА  ПЕШИЋЕВ СПОМЕНИК: План одбора за подизање споменика бившем градоначелнику

Foto Arhiva

Posle tri i po decenije od smrti nekadašnjeg čoveka grada, njegovo spomen-obeležje krasiće Masarikov trg u Zemunu.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je podneo ovu inicijativu, osim po kapitalnim investicijama, Branko Pešić ostao je upamćen kao čovek velikog srca koji je izgradio neposredan odnos sa građanima.

- Ne smatram da posebno treba istaći da se niko nije setio da mu podigne spomenik i da mu tako kažemo hvala za sve što je uradio za Beograd. To je činjenica. A mnogo uglednih i umnih ljudi je vodilo ovaj grad za protekle dve decenije - rekao je Vesić.

Pešić je bio na čelu prestonice od 1964. do 1974. godine.- Svojim višedecenijskim radom i posvećenošću svom narodu zadužio je Beograd - navodi se u inicijativi.

- U vreme kada je on vodio našu prestonicu, izgrađeni su "Beograđanka", Mostarska petlja, auto-put kroz Beograd, most Gazela, Terazijski tunel, a osnovane su i kulturne manifestacije kao što su "Fest" i "Bitef". Na njegov predlog Skupština Grada usvojila je plan spuštanja Beograda na reke, plan izgradnje beogradskog železničkog čvora i beogradskog metroa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)