Vanredna situacija proglašena i u Novoj Varoši

A. Rovčanin

07. 07. 2020. u 15:20

Ванредна ситуација проглашена и у Новој Вароши

Prazne gradske ulice nakon uvođenja vanredne situacije, foto: A. Rovčanin

Štab za vanredne situacije opštine Nova Varoš je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine zbog širenja zarazne bolesti COVID -19

Štab za vanredne situacije opštine Nova Varoš je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine zbog širenja zarazne bolesti COVID -19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Kako bi zaštitili stanovništvo, danom stupanja na snagu akta o proglašenju vanredne situacije primenjivaće se posebne mere zaštite od zarazne bolesti. Zabranjuje se okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.


U Novoj Varoši će od sutra biti obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i poštovanje fizičke distance od dva metra. Zabranjeno je organizovanje muzičkih i zabavnih manifestacija, proslava ili porodičnih okupljanja.Takođe, zatvaraju se i svi bazeni i velnes centri, dok se radno vreme kafića ograničava se na period od 7 časova ujutru do 20 časova, a broj osoba u ugostiteljskim objektima ograničava se tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica.

U javnom i taksi prevozu takođe je propisano obavezno nošenje zaštitnih maski.

Od kako je polovinom marta u Srbiji proglašena epidemija zbog virusa COVID 19 u Novoj Varoši je zabeleženo 54 slučajeva infekcije novim virusom. Međutim, podatak koji zabrinjava žitelje te opštine jeste da je čak 29 slučajeva zaraze zabeleženo tokom poslednjih sedam dana.

Direktor Doma zdravlja doktor Branko Popović, uverava da uprkos nezavidnim brojkama, koje od početka jula stižu iz užičkog Zavoda za javno zdravlje, građani nemaju razloga za panikom. Popović kaže da se u dve kovid ambulate sa povišenom temperaturom i respiratornim problemima tokom poslednjih sedam dana javljalo u proseku po 70 pacijenata, dok je na izolacionom odeljenju, zbrinuo 25 pacijenata.

Što se tiče zaštitne opreme, Popović tvrdi da bolnica za sada raspolaže dovoljnim količinama.

– Država Srbija, odnosno Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja kao i ZC Užice obezbeđuje svakodnevno u dovoljnim količinama lekove, sanitetski materijial, sredstva za dezinfekciju kao i ličnu zaštitnu opremu. Sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje u tepkoj situaciji mi imamo – naglašava Branko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije