Moderna tehnoligija sve zastupljenija u radu leskovačkog muzeja: Završena Muzejska azbuka

I. MITIĆ

13. 06. 2020. u 07:39

Модерна технолигија све заступљенија у раду лесковачког музеја: Завршена Музејска азбука

Zaposleni uveliko pripremaju novu stalnu postavku Foto G. Mitić

Na jutjub-kanalu objavljena poslednja epizoda serijala namenjenog deci
NARODNI muzej u Leskovcu objavio je poslednju, desetu epizodu, serijala "Muzejska azbuka". Ova institucija, koja poslednjih godina beleži velike uspehe u svom radu, bila je aktivna sve vreme vanrednog stanja zbog virusa korona nudeći svojoj publici raznovrsne digitalne sadržaje.

"Muzejsku azbuku", namenjenu deci, muzej je objavljivao jednom nedeljno, na svom jutjub-kanalu, a u svakoj od epizoda predstavljao je po nekoliko predmeta prateći redosled slova našeg pisma. Mališani su mogli da učestvuju i u kvizovima kao pratećem delu već emitovane epizode ovog serijala koji je objavljivan na svim društvenim mrežama, kao i na sajtu muzeja gde posetioci mogu da prezumu i mobilnu aplikaciju - multimedijalni vodič.

On im omogućava da samostalno obiđu i posete sve objekte muzeja, bez prisustva vodiča. Aplikacija je prilagođena svim uzrastima. Moguće je koristiti i bez interneta, a dostupna je na srpskom i engleskom jeziku. Osim Caričnog grada aplikacija predstavlja i Tekstilni muzej u Strojkovcu, Gradsku kuću, staru skoro 200 godina, kao i deo stalne postavke koji svedoči o osam milenijuma kulturnog nasleđa grada na Veternici.

Na jutjub-kanalu ove institucije posetioci mogu naći audio-vodič i vodič na znakovnom jeziku, a deo njene stalne postavke čini i taktilna izložba namenjena slabovidim i slepim osobama. Tu je i 3D rekonstrukcija Caričinog grada, arheološkog nalazišta iz šestog veka. Istovremeno, muzej je na svom sajtu, u okviru strane "Digitalni muzejon", objavljivao i druge sadržaje namenjene deci.

OD VAROŠI DO CENTRA

LESKOVAČKI muzej privodi kraju novu fazu svoje stalne postavke u okviru koje će, kroz više tematskih celina, predstaviti period od oslobođenja od Turaka do početka Drugog svetskog rata. To je vreme kada je ovaj grad doživeo preobražaj od male orijentalne varoši do najznačajnijeg industrijskog centra u Srbiji, posle Beograda. Otvaranje je zakazano za 19. jun.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije