Svođenje bilansa stravičnog nevremena: U Kruševcu stradalo 14 trafostanica, u Aleksandrovcu desetkovani vinogradi i voćnjaci (FOTO, VIDEO)

Novosti online / S. BABOVIĆ

sreda, 20. 05. 2020. u 11:17

Свођење биланса стравичног невремена: У Крушевцу страдало 14 трафостаница, у Александровцу десетковани виногради и воћњаци (ФОТО, ВИДЕО)

Aleksandrovac je bio prekriven ledom / Foto B. P.

U Rasinskom okrugu u utorak je ispaljeno čak 609 protivgradnih raketa, ali je nevreme ipak ostavilo velike posledice: U svih pet opština oluja je dotukla useve, oštećena su brona vozila, ispadale su trafostanice

KRUŠEVAC - ČAK 609 protivgradnih raketa ispaljeno je juče od 16:15 do 20:24 na teritoriji Rasinskog okruga, navode u Odeljenju za vanredne situacije u Kruševcu. Grad praćen olujnim vetrom i kišom desetkovao je poljoprivredne useve širom okruga. Nadležnima tek predstoji sumiranje štete, a Kruševac i svih pet opština u okrugu jutro su dočekale ranjene od nevremena.

Samo je na teritiji Kruševca u toku jučerašnjeg dana palo 23,3l/m2 padavina(grada).

- Pričinjena je znatna materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama, kao i do oštećenja na nekategorisanim putevima-kažu u Odeljenju za vanredne situacije.- Na teritoriji Kruševca, usled pojave krupnog grada (do veličine jajeta), došlo je do oštećenja velikog broja vetrobranskih stakala na vozilima.

Iz Elektrodistribucije Kruševac saopštavaju da je kao posledica vremenske nepogode koja je pogodila okrug, došlo do ispadanja 14 trafostanica iz sistema i očekuje da do otklona kvaroa dođe u roku od 48 sati. Usled vremenske nepogode, ekipe JKP Vodovod Kruševac intervenisale 35 puta na lokalnoj vodovodnoj mreži.

- Grad sa štetom od 30 do 100 posto registrovan je na površini od 200 hektara u Kruševcu,u ataru sela Štitare i to 50 hektara sa pričinjenom štetom od 70 do 100 posto, Mačkovcu na 100 hektara, od 40 do 60 posto i naseljnom mestu Ćelije ka Brusu na površini od 50 hektara (30 do 50 posto).

Posebno je pogođena opština Aleksandrovac, gde je Štab za vanredne situacije zasedao kasno sinoć. Za samo sat vremena, grad je u dva naleta naneno stopostotnu štetu u mnogim selima. Stradali su nadaleko čuveni župski vinogradik,ali i malinjavi,višnje,jagode i povrtarske kulture.Formirana je koimisija za proceni poljopivredne štete i i štete na građevinskim objektima.

- Meni ništa od voća i povrća nije ostalo - svedoči Živko Marković (87) iz Aleksandrovca. - Ne sećamo ovakvih katastrofa u ni u Parčinu, Šljivovu, Dobroljupcima.

Meteorolozi upozoravaju da se danas popodne ponovo očekuje večika količina padavina, praćena gradom i jakim olujnim vetrom. Ugroženiji su brdos-planinski predeli.

POTOP U STAROJ ČARŠIJI

POJEDINI delovi Kruševca bezmalo su bilo potopljeni. U StarojČaršiji gde je padao grad veličine oraha, oštećeni su automobili, roletne, reklame na prodavnicama. Kakav je potop bio u jednoj od najdužih i najfrekventnijh ulica u Kruševcu, Ulica Cara Lazara najbolje svedoči video-snimak u prilogu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)