VLASNICI košnica u Zapadnobačkom okrugu (opštine Kula, Apatin i Odžaci i Grad Sombor) odlučili su da zbiju redove i učine sve kako bi što pre proradio Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS "Naš med", pošto su, kao i ostali proizvođači u Srbiji, suočeni s uvozom prve veće količine meda.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) dr Rodoljub Živadinović objavio je u nedelju, 17. maja, da se "nezvanično, ali pouzdano" saznalo da je krajem aprila u našu zemlju uvezeno 40 tona cvetnog meda iz Moldavije, "po konačnoj ukupnoj ceni, sa svim troškovima, od 2,2 evra po kilogramu".
TOPLINA ZAVIČAJA "NAŠ med" je prvi komercijalni proizvod koji je brendirao kreativni tim platforme "Srbija stvara", u organizaciji kabineta premijerke Ane Brnabić. Doslovni engleski prevod (Our honey) nije zadovoljavao kriterijume kreatora, pa je prihvaćen predlog dr Živanovića Homeland honey, što medu daje toplinu zavičaja.

- Dosad su u Srbiju uvožene simbolične količine meda, uglavnom sa ekskluzivnih lokacija, a sad je počeo pravi uvoz meda. SPOS je na to upozoravao nekoliko meseci, a još od 2009. godine predviđao da će se to dogoditi. Takođe smo ukazivali da će sve ozbiljnija sistemska borba protiv falsifikata dovesti do uvoza meda često sumnjivog kvaliteta, ali i pravog, po nerealno niskim cenama - istakao je dr Živadinović.

Prema njegovim rečima, uvoz meda vodi u krah pčelarstva, protiv čega su vlasnici košnica, kao pojedinci, potpuno nemoćni. On naglašava da je jedini spas od nelojalne konkurencije zajedništvo pčelara i plasman domaćeg meda sa garancijom kvaliteta.

Zbog toga je SPOS u Rači, u Šumadijskom okrugu, izgradio pogon "Naš med", čije je planirano otvaranje 27. marta do daljeg otkazala pandemija virusa korona. Pogon je izgradio SPOS, uz podršku Vlade Srbije i Opštine Rača, koja je za ovaj objekat ustupila plac od jednog hektara. SPOS je vlasnik 80 odsto pogona, a Rača 20 odsto.

Pčelari su za izgradnju i opremanje pogona izdvajali 120 dinara po košnici, odričući se dodatka dobijenog od Ministarstva poljoprivrede, koje im je povećalo subvenciju sa 600 na 720 dinara.

- U pogonu će na automatskoj mašini kapaciteta 2.000 kilograma na sat, biti pakovan med u tegle svih oblika i veličina, od 40 do 1.000 grama. Uvešćemo HCCP, HALAL i GOST standarde kvaliteta, kako bismo "naš med" mogli da prodajemo na svim svetskim tržištima - rekao je dr Živadinović.