NIŠ – Nedostatak opšte svesti o zaraznosti virusa korona dovela je do toga da se sada suočavama sa ovim posledicama. Činjenica je da smo krenuli u borbu protiv virusa u obimu koji je naš zdravstveni sistem u tom trenutku imao. Sada je situacija mnogo bolja, kaže prof.dr Boris Đinđić, predsednik Lekarske komore jugoistočne Srbije. Ovo telo, koje okuplja sedam hiljada lekara, izdvojilo osam miliona dinara za kupovinu zaštitne opreme zdravstvenim radnicima.

Profesor Đinđić podseća i da će Lekarska komora Srbije uplatiti Vladi Srbije 15 miliona dinara za kupovinu testova i 30 miliona dinara zdravstvenim ustanovama za kupovinu zaštitne opreme.


- Činimo sve što možemo da zajednički podnesemo teret koji je zadesio naše zdravstvo. Moramo delovati brzo i efikasno da bi pomoć što pre stigla do naših kolega. Na području naše Komore izgubili smo dvoje kolega, ginekologicu Biljanu Ljumović iz Niša i dr Miroslava Vasića iz Varvarina. Opredelili smo i deo novačnih sredstava za pomoć porodicama naših preminulih kolega, navodi dr Đinđić koji je i redovni profesor na niškom Medicinskom fakultetu.


- Okupili smo pedesetak lekara koji će raditi u okvioru konsultantske telefonske mreže namenjene onima koji nemaju koronu ali imaju neki drugi zdarvstveni problem. Kada je kretanje ograničeno a posete domovima zdravlja nisu preporučene ovo je način da imaju kontakt sa specijalistima različitih struka. Pozivi će biti besplatni a raspored „dežurstva“ lekara biće objavljen na našem sajtu, navodi Đinđić koji apeluje da „svi nose maske i da poštuju socijalnu distancu“.