Holding korporacija “Krušik” u Valjevu, deo Odbrambene industrije Srbije, zbog epidemije korona virusa i vanrednog stanja značajno je smanjila proizvodnju. Angažovani su samo radnici na poslovima čiji se završetak, otprema robe i naplata očekuje u narednom periodu.

Od ukupno 3.099, u prvoj smeni radilo je 690, a u drugoj oko 140 zaposlenih. Svakodnevno u “Krušiku” procenjuju potrebe za angažovanjem radnika. U pogonu upaljačnice je 240, montaži oko 190, a u ostalim delovima fabrike nešto manje radnika. U “Krušiku” svakodnevno primenjuju sve bezbednosne procedure – dezinfekciju fabričkih saobraćajnica i prilaza do pogona, ispred svakog su postavljene dezinfekcione barijere, radnici su dobili zaštitne maske. Dezinfikuju se proizvodni prostori.

Plaćeno odsustvo ponuđeno je radnicima starijim od 60 godina, hroničnim bolesnicima, te mlađima koji imaju zdravstvene tegobe, kao i majkama sa decom do 12 godina. Svi su otišli na plaćeni dopust, dobijaće 65 odsto prosečne plate u proteklih 12 meseci. Deo zaposlenih koristi stare godišnje odmore, a ima i porodilja, trudnica.
- Svim radnicima kojima ističu, ugovori na određeno vreme biće produženi, sem malobrojnima koji su se ogrešili o radnu disciplinu, neopravdano odsustvovali s posla, ili činili druge disciplinske prekršaje – ističu u “Krušiku”.

KOVAČI NE RADE

Kovački centar, koji posluje u krugu “Krušika”, prekinuo je rad od 26. marta do 10 aprila. Razlog su smanjen obim posla, te suzbijanje mogućeg širenja korona virusa.