Stare mušterije dunavske kobasice ZA VIRUS NE HAJU

S. BAJIĆ

14. 03. 2020. u 11:14

Strah od zaraze rasterao posetioce Festivala dunavske kobasice, koji je okupio 25 prozvođača. Ova manifestacija slanine, šunke, kulena, sira, protiče bez izlagača iz inostranstva

Старе муштерије дунавске кобасице ЗА ВИРУС НЕ ХАЈУ

Ove godine mnogo manje posetilaca - Foto N. Karlić

OVOGODIŠNjI Festival dunavske kobasice, na kojem se do nedelje na platou Vujadin Boškov ispred "Spensa" predstavlja 25 proizvođača kobasica, slanine, šunke, kulena, sira, kolača, meda i rakije, protiče bez izlagača iz inostranstva i uz mnogo manju posetu ljubitelja raznih špecija nego što je očekivano.


Razlog je, kako potvrđuje i Vince Horvat, organizator manifestacije, trenutna epidemiološka situacija.


- Sve se dešava na otvorenom prostoru i ne bi trebalo da bude bojazni od virusa, ali ljudi su oprezni. Nisu nam došli učesnici iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, pa je namera da pred Uskrs ponovimo okupljanje, kada bude bilo bolje stanje.


Ipak, zadovoljni smo odzivom posetilaca - kaže Horvat.

Đoka Đurčić, mesar iz Vilova, ponudio je kupcima suvu dimljenu slaninu za 800 dinara po kilogramu, koliko košta i domaća kobasica, dok je čajna kobasica 900, pečenica 1.200, kulen 1.000 dinara...


- Virus je, istina je, sve poremetio, celu manifestaciju. Ipak, dolaze ljudi, gledaju, degustiraju, a ima i kupaca. Uglavnom su to stare mušterije i vremešniji ljudi koji vole domaće specijalitete - kaže Ćurčić.


Đorđe Stanojević, proizvođač sira iz Gornjeg Milanovca, nije zadovoljan zbog slabog odziva kupaca.



- "Urnebes sir" košta 200, prevreli stari sir 400, mladi sir 350, dimljeni 600, a kajmak 1.000 dinara, ali je slabo interesovanje mušterija - kaže Stanojević. - Valjda su ljudi oprezni pa izbegavaju sva okupljanja.


Pročitajte još: Kobasicom spajaju region


Među posetiocima, juče je bila i Jelena Vasić, domaćica iz našeg grada. Kaže da se mnogo ne obazire na moguću opasnost od virusa korona i da je rešila da obraduje svoje ukućane.


- Ovo su sve proizvođači sa sela koji prodaju domaće kobasice, švargle, slanine, i naravno da sam kupila od svega pomalo. Odgovorno se ponašam, informisana sam o svemu i smatram da naše komšije iz okolnih sela ne mogu biti nosioci virusa - kaže Vasićeva.



VERUJE PROIZVOĐAČIMA


DOMAĆI kolači, omiljena poslastica, mogu da se kupe na štandu Aleksandra Radovančevića iz Čuruga, koji kilogram štrudli od maka i višanja prodaje po ceni od 800 dinara.


- Obožavam domaće kolače i znam od koga kupujem - priča Milena Savić, službenica. - Zato se ne plašim od virusa i boleština, jer verujem ljudima koji ih prave. Meni je vrlo važno da imam poverenje u vezi sa higijenom i iskustvom majstora kolača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)