OVOGODIŠNjI Festival dunavske kobasice, na kojem se do nedelje na platou Vujadin Boškov ispred "Spensa" predstavlja 25 proizvođača kobasica, slanine, šunke, kulena, sira, kolača, meda i rakije, protiče bez izlagača iz inostranstva i uz mnogo manju posetu ljubitelja raznih špecija nego što je očekivano.


Razlog je, kako potvrđuje i Vince Horvat, organizator manifestacije, trenutna epidemiološka situacija.


- Sve se dešava na otvorenom prostoru i ne bi trebalo da bude bojazni od virusa, ali ljudi su oprezni. Nisu nam došli učesnici iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, pa je namera da pred Uskrs ponovimo okupljanje, kada bude bilo bolje stanje.


Ipak, zadovoljni smo odzivom posetilaca - kaže Horvat.

Đoka Đurčić, mesar iz Vilova, ponudio je kupcima suvu dimljenu slaninu za 800 dinara po kilogramu, koliko košta i domaća kobasica, dok je čajna kobasica 900, pečenica 1.200, kulen 1.000 dinara...


- Virus je, istina je, sve poremetio, celu manifestaciju. Ipak, dolaze ljudi, gledaju, degustiraju, a ima i kupaca. Uglavnom su to stare mušterije i vremešniji ljudi koji vole domaće specijalitete - kaže Ćurčić.


Đorđe Stanojević, proizvođač sira iz Gornjeg Milanovca, nije zadovoljan zbog slabog odziva kupaca.



- "Urnebes sir" košta 200, prevreli stari sir 400, mladi sir 350, dimljeni 600, a kajmak 1.000 dinara, ali je slabo interesovanje mušterija - kaže Stanojević. - Valjda su ljudi oprezni pa izbegavaju sva okupljanja.


Pročitajte još: Kobasicom spajaju region


Među posetiocima, juče je bila i Jelena Vasić, domaćica iz našeg grada. Kaže da se mnogo ne obazire na moguću opasnost od virusa korona i da je rešila da obraduje svoje ukućane.


- Ovo su sve proizvođači sa sela koji prodaju domaće kobasice, švargle, slanine, i naravno da sam kupila od svega pomalo. Odgovorno se ponašam, informisana sam o svemu i smatram da naše komšije iz okolnih sela ne mogu biti nosioci virusa - kaže Vasićeva.



VERUJE PROIZVOĐAČIMA


DOMAĆI kolači, omiljena poslastica, mogu da se kupe na štandu Aleksandra Radovančevića iz Čuruga, koji kilogram štrudli od maka i višanja prodaje po ceni od 800 dinara.


- Obožavam domaće kolače i znam od koga kupujem - priča Milena Savić, službenica. - Zato se ne plašim od virusa i boleština, jer verujem ljudima koji ih prave. Meni je vrlo važno da imam poverenje u vezi sa higijenom i iskustvom majstora kolača.