Stare mušterije dunavske kobasice ZA VIRUS NE HAJU
14. 03. 2020. u 11:14
Strah od zaraze rasterao posetioce Festivala dunavske kobasice, koji je okupio 25 prozvođača. Ova manifestacija slanine, šunke, kulena, sira, protiče bez izlagača iz inostranstva
Ove godine mnogo manje posetilaca - Foto N. Karlić
Razlog je, kako potvrđuje i Vince Horvat, organizator manifestacije, trenutna epidemiološka situacija.
- Sve se dešava na otvorenom prostoru i ne bi trebalo da bude bojazni od virusa, ali ljudi su oprezni. Nisu nam došli učesnici iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, pa je namera da pred Uskrs ponovimo okupljanje, kada bude bilo bolje stanje.
Ipak, zadovoljni smo odzivom posetilaca - kaže Horvat.
Đoka Đurčić, mesar iz Vilova, ponudio je kupcima suvu dimljenu slaninu za 800 dinara po kilogramu, koliko košta i domaća kobasica, dok je čajna kobasica 900, pečenica 1.200, kulen 1.000 dinara...
- Virus je, istina je, sve poremetio, celu manifestaciju. Ipak, dolaze ljudi, gledaju, degustiraju, a ima i kupaca. Uglavnom su to stare mušterije i vremešniji ljudi koji vole domaće specijalitete - kaže Ćurčić.
Đorđe Stanojević, proizvođač sira iz Gornjeg Milanovca, nije zadovoljan zbog slabog odziva kupaca.
.jpg)
- "Urnebes sir" košta 200, prevreli stari sir 400, mladi sir 350, dimljeni 600, a kajmak 1.000 dinara, ali je slabo interesovanje mušterija - kaže Stanojević. - Valjda su ljudi oprezni pa izbegavaju sva okupljanja.
Pročitajte još: Kobasicom spajaju region
Među posetiocima, juče je bila i Jelena Vasić, domaćica iz našeg grada. Kaže da se mnogo ne obazire na moguću opasnost od virusa korona i da je rešila da obraduje svoje ukućane.
- Ovo su sve proizvođači sa sela koji prodaju domaće kobasice, švargle, slanine, i naravno da sam kupila od svega pomalo. Odgovorno se ponašam, informisana sam o svemu i smatram da naše komšije iz okolnih sela ne mogu biti nosioci virusa - kaže Vasićeva.
.jpg)
VERUJE PROIZVOĐAČIMA
DOMAĆI kolači, omiljena poslastica, mogu da se kupe na štandu Aleksandra Radovančevića iz Čuruga, koji kilogram štrudli od maka i višanja prodaje po ceni od 800 dinara.
- Obožavam domaće kolače i znam od koga kupujem - priča Milena Savić, službenica. - Zato se ne plašim od virusa i boleština, jer verujem ljudima koji ih prave. Meni je vrlo važno da imam poverenje u vezi sa higijenom i iskustvom majstora kolača.
Komentari (1)