POŽAREVAC – U „Lovu na moravskog šakala“, u kojem je učestvovalo više od 200 lovaca iz Srbije i Crne Gore, ustreljeno je šest šakala, a nijedna lisica. U ovogodišnjoj hajci, koju je organizovalo Lovačko udruženje „Resava“, na čelu sa Novicom Radivojevićem, lovilo se na tri lokacije – jedna je bila kod Lučice, druga kod Prugova i Poljane, a treća kod Vlaškog Dola.


Za najuspešnijeg lovca proglašen je Periša Mirković iz LU „Vojvoda Milenko“, koji je ulovio najvećeg šakala. -Dok sam stajao iza drveta, u ataru Lučice, čuo sam da je neko iza mene.


Okrenuo sam se i ugledao šakala, kojeg sam ustrelio odmah, iz prvog puta. Ubrzo se ispred mene pojavio još jedan, krupniji, ali je taj pobegao baš kad sam ga nanišanio – priča Periša. Pehar za „najpromašaj“ dobio je Aleksandar Živković, takođe iz LU”Vojvoda Milenko”, jer je u samo dva minuta dva puta promašio šakala. U kategoriji „najstariji lovac“, nagrađen je Ljubiša Nikolić iz Poljane, koji sa 85 godina i dalje aktivno učestvuje u lovu.


Organizovana je i lutrija, a među dobicima bili su dvogled, lovačke kape, remenik za pušku, lovačka britva, lovački rančevi, besplatno šišanje, tehnički pregled vozila, kotlić sa stalkom...


Svi učesnici dobili su i poklone, među kojima je bila i knjiga iz edicije „Braničevo“ požarevačkog Centra za kulturu.Najstariji lovac Ljubiša Nikolić - Foto: D. N.Pročitajte još: Hajka na štetočine


Posle lova, organizovano je druženje uz orkestar čuvenog Novice Nikolića „Patala“, uz bogat meni, koji se sastojao od proje, čvaraka, turšije, pihtija, lovačkog gulaša, jagnjećeg i prasećeg pečenja, roštiljskog mesa, kupus-salate sa ljutim papričicama i baklava.


Foto: D. N.


Rumuni


Među gostima je bila i delegacija iz Ruminije, ali lovci iz ove zemlje nisu učestvovali u hajci, radi predostrožnosti, jer kod njih vlada epidemija afričke kuge, koju su izazvale divlje svinje.