VIŠE od 20 hektara pod trešnjom, 1.800 hektara pod ratarskim proizvodima, farma krava sa 450 grla - rezultat su domaćinskog poslovanja zemljoradničke zadruge "Agrodunav", iz Karavukova, kod Odžaka. Veliki podsticaj za razvoj ove zadruge bila je bespovratna pomoć iz budžeta Republike Srbije, koju su dobili pre gotovo tri godine. Bili su tada jedna od prvih zadruga pomognutih velikim projektom oživljavanja zadrugarstva i sela koju je pokrenuo ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj.

Poslovanje "Agrodunava", koji okuplja 100 zadrugara i bar 150 kooperanata iz okoline ovog zapadnobačkog sela, potvrdilo je da je novac otišao u prave ruke. Po rečima Stevana Stanojkovića, direktora zadruge, u pitanju je udruženje koje korene vuče iz pedesetih godina prošlog veka. Zvanično je ova svestrana zadruga, koja u svom sklopu ima i poljoprivrednu apoteku, po drugi put otvorena 1998. godine i opstaje decenijama zahvaljujući velikom trudu zadrugara.

Ova zadruga se već decenijama, osim stočarstvom, uspešno bavi i voćarstvom, proizvodnjom semenskih kultura, a u svom sastavu ima i centar za doradu ratarskih i povrtarskih kultura.

- Pomoć od oko 100.000 evra koju smo dobili 2017. godine uložili smo u proširenje stočnog fonda i zahvaljujući njoj smo povećali prihode za 50 odsto - kaže Stanojković. - Nabavili smo tada 50 steonih junica simentalske rase. Država je kroz ovaj projekat podrške zadrugarstvu pokazala da prepoznaje zemljoradničke zadruge i njihovu ulogu u seoskim sredinama. Naša zadruga je neka vrsta sigurnosti za porodice više od 100 zadrugara. Misija udruživanja, koja se srećom sve više širi Srbijom, pokazuje da gde ima zadruga, ima i života. Zadruge čuvaju sela od izumiranja.

Po rečima ministra Krkobabića, ovo je model zadruge koji treba da bude uzor ostalima. Osim u stočarstvu, značajna je uloga i u voćarstvu. "Agrodunav" ne krije želju da Karavukovo bude centar za trešnju sa ovih prostora koja bi mogla da bude izvozni brend u svežem i prerađenom stanju.Voćarstvo je velika šansa naše zemlje za izvoz i našim voćem treba da krenemo u osvajanje Evropskog tržišta - kaže Krkobabić. - I u ovoj godini nastavljamo sa još značajnijim podsticajima i očekujemo da probuđeno interesovanje zemljoradnika za zadruge uskoro praktično pokaže da je udruživanje osnova svakog boljitka. Planirano je novih 580 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu u 2020. godini.


BESPOVRATNA POMOĆ

Kroz programe podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, protekle godine 58 zadruga dobilo je od države bespovratno 667 miliona dinara. I ove godine će novoformirane zadruge dobiti bespovratno po 7,5 miliona dinara, a postojeće po 15 miliona dinara. U protekle tri godine u Srbiji je, umesto planiranih 500, formirano skoro 600 zadruga!VOĆNjAK DUPLO VEĆI

GODIŠNjI promet "Agrodunava" je šest miliona evra, a svoje proizvode plasira isključivo na domaće tržište. Zadruga ima 20 hektara pod trešnjom. Voćnjak je proširen dvostruko, a sa deset hektara u punom rodu imaju 15 tona trešanja po hektaru.