PREDSTOJEĆU elektrifikaciju salaša, odnosno objekata na njivama u Novom Sadu i okolini većim delom će finansirati Republika - čulo se tokom sastanka ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i gradonačelnika Miloša Vučevića sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava u Kovilju i Kaću.

Gosti su, između ostalih, posetili i porodično domaćinstvo Miroslava Kojića koji se u Kovilju uspešno bavi ratarstvom, povrtarstvom i stočarstvom, te smatra da su subvencionisani krediti u agraru veoma korisni za poljoprivrednike. Ipak, veli da bi sa nadležnima i te kako moglo da se razgovara o ceni nafte i proizvoda koje domaćini plasiraju na tržište.

PROČITAJTE JOŠ - Stara planina tera mini-hidroelektrane

- Razgovori sa sugrađanima koji se bave poljoprivredom su otrežnjujući i omogućavaju sticanje realne predstave o onome što se zaista događa na terenu. Imamo ministra koji posećuje sela i ljudima, pre nego što ga bilo šta pitaju, izdiktira broj svog mobilnog telefona - naglasio je Vučević i najavio da će u Kovilju ove godine biti započeta, a u Kaću završena izgradnja vrtića.

I, zaista, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je do juče posetio 280 sela, pa svedoči o tome da su teme razgovora uglavnom bile vezane za penzijsko i invalidsko osiguranje, takozvani plavi dizel i cene poljoprivrednih proizvoda - uz informisanje poljoprivrednika o svemu što njegov resor planira zarad rešavanja višedecenijskih problema.


ZAKONI

MINISTAR Nedimović je najavio da se za jesen priprema čitav set zakona, a važna pitanja su dugovanja prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, određivanje statusa profesionalnog poljoprivrednika i njegovih prava u odnosu na one koji se usput bave ovom delatnošću.

- Iako tržište diktira cene, država bi ipak trebalo da se uključi i najavi očekivane cene poljoprivrednih proizvoda, kako bi domaćini mogli blagovremeno da se opredele - zaključio je Nedimović.