PETROVAC NA MLAVI – Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi počeo je sa primanjem prijava za učešće na memorijalnoj trci «Dragutin Tomašević», šesnaestoj po redu, koja će se ove godine održati 23. maja.


Pravo podnošenja prijava, najkasnije do 13. maja, imaju atletičari svih starosnih kategorija, kao i kadeti vojne i policijske akademije. Trka ustanovljena u znak sećanja na prvog srpskog olimpijca, startovaće u njegovom rodnom selu Bistrica i odvijaće se stazom dugom 10.073 metra, sve do Trga Bate Bulića u centru Petrovca.


Svakegodine, u ovoj trci učestvuju brojni domaći i strani atletičari, ali i predškolci, osnovci i srednjoškolci. Dragutin Tomašević (1890-1915), član viteškog društva «Dušan silni» i desetostruki šampion Kraljevine Srbije, 1912. godine takmičio se u maratonu na Olimpijadi u Štokholmu gde je, u konkurenciji od 62 takmičara, zauzeo 37. mesto.


On se pripremao i za učešće na narednoj Olimpijadi u Berlinu, ali je poginuo 1915. godine, u 25. godini, kao narednik u Prvom svetskom ratu. Maratonac Tomašević, kod koga su lekari ustanovili da ima dva srca, pokopan je u svom rodnom selu, sa epitafom na grobu «Sahranile su ga njegova hrabrost i njegova mati».


U znak poštovanja prema Tomaševiću, Petrovčani su po njemu nazvali Sportski centar, ispred kojeg je postavljen njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Bistrici je napravljena spomen-soba sa njegovim ličnim stvarima.