Niskopodni autobusi sa rampama za invalide, klima uređajima, video-nadzorom i bežični internet: Evo kako će da izgleda gradski prevoz u gradu na Nišavi

D. ALIHODžIĆ

utorak, 04. 02. 2020. u 14:40

Нископодни аутобуси са рампама за инвалиде, клима уређајима, видео-надзором и бежични интернет: Ево како ће да изгледа градски превоз у граду на Нишави

Novi autobusi na ulicama Niša Foto D. Alihodžić

Nišlije će da prevozi "Niš ekspres", beogradska "Lasta" i "Strela" iz Obrenovca. Ukupna vrednost posla ugovorenog za narednih sedam godina 10,7 milijardi

NIŠLIJAMA je za funkcionisanje gradskog prevoza u narednih sedam godina, na koliko su potpisani ugovori sa prevoznicima, potrebno ukupno 10,7 milijardi dinara, a ovdašnji "Niš ekspres", beogradska "Lasta" i "Strela" iz Obrenovca su sa poslom startovali 1. februara.

- Stabilizovali smo lokalne finansije i uspeli da obezbedimo više novca za funkcionisanje gradskog i prigradskog prevoza. Prilikom organizovanja novog sistema prevoza uvažene su primedbe sugrađana, a spremni smo da saslušamo i zapažanja o tri izabrana prevoznika - kaže gradonačelnik Darko Bulatović.

Istovremeno, direktor niške Direkcije za javni prevoz Milan Mitić kaže da su insistirali na tome da autobusi budu niskopodni, sa rampama za osobe sa invaliditetom i klima uređajima. Prevoznici su obavezani i da u narednom periodu ugrade video-nadzor, "brojače" putnika i uređaje za izdavanje karata, a autobusi će imati i bežični internet.


PROČITAJTE JOŠ - "Niš ekspres" skup samo bez konkurencije

- Važno je i to što novi prevoznici dolaze sa novim autobusima, a ne koriste vozila koja su povukli iz drugih gradova. Pritom, biće uvedene i nove linije, pa će obim saobraćaja dostići 400.000 kilometara godišnje - naglašava Milić.

Umesto dosadašnjih prevoznika "Čurdić" i "Ariva", "Lasta" i "Strela" sada dele 14 linija, između ostalih i one od Njegoševe do Donjeg Komrena, od Mokranjčeve do naselja Branko Bjegović, od Trg kralja Aleksandra do Bulevara Nemanjića, od Čalija do Bubnja, te kružnu trasu br. 34, kao i prigradske vožnje za Cerje, Brenicu, Hum, Oreovac i Gornju Vrežinu.


SVI ZADOVOLjNI

- SA "Strelom" kao strateškim partnerom smo prvi put na niškim ulicama, a o tome koliko smo odgovorno pristupili ovom aranžmanu svedoči i činjenica da smo kupili 25 novih autobusa - kaže direktor "Laste" Vladan Sekulić.

Zadovoljstvo zbog novog posla ne kriju ni u "Niš ekspresu".


ZONE

ZONSKI tarifni sistem je umesto na dosadašnje četiri podeljen na tri, jer su treća i četvrta spojene u jednu, a cena karte je izjednačena na višem nivou. Najbitnije pomeranje granice između prve i druge zone je sa stajalište kod Trošarine na lokaciju kod Ekonomske škole, do koje će svi plaćati cenu prevoza koja važi za prvu zonu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

srb

04.02.2020. 14:55

Tu gde vam autobus staje na svakih 300m ce da vozite sa novim vozilima a u Nemacku saljete krseve gde je putniku glava u dzaku, gde po ko zna koji put izazivamo podsmeh u Evropi. I nemoj te se cuditi kad vam EU bude postavila zadnju stanicu na Horgosu i bude prisilila da putnici presedaju u druge autobuse za Zapad !

PERA AS!!!!

05.02.2020. 09:36

LEPO , LEPPO ..... SVE SAME RECI POHVALE I ZADOVOLJSTVA...... SAMO.... PITAJ ONE KORISNIKE ZA SOMBORSKI BULEVAR , KAD KONDUKTER ZAGRIZE PLJESKAVICKU OD 2OO GR SA LUKAC....